«Давайте готуватися до найгіршого» – голова Запорізької ОВА попереджає про можливу відсутність електрики взимку

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров попереджає, що жителів Запоріжжя та області слід готуватися до відсутності електроенергії взимку.

«Я всім говорю, що слід готуватися до того, що електрики не буде взагалі. Може, це не подобається. Тому що ми оперуємо такими категоричними речами. Але давайте готуватися до найгіршого. Буде краще – буде супер», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його прогнозом, у Запоріжжі може не бути централізованого електропостачання на водонапірні станції.

«Що ми маємо зробити? Ми маємо двічі зарезервувати. Встановити один генератор та другий», – пояснив він.

Міністр енергетики Герман Галущенко раніше заявив, що Україна здатна пройти зиму 2024-2025 років без відключень електроенергії, якщо силам РФ не вдасться зруйнувати вцілілі після попередніх атак обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури.

Тим часом, у звіті, оприлюдненому у вересні, ООН ймовірну тривалість відключень світла взимку оцінили від чотирьох до 18 годин на добу.

У Міненерго раніше повідомляли, що значні пошкодження, завдані масованими атаками Росії, зокрема однією з найбільших атак на енергетику 26 серпня, і далі ускладнюють роботу енергосистеми. Крім того, російські війська не припиняють щоденних обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури.

Нині в Україні не діють графіки відключення світла, як це було влітку, але з наближенням зими у Міненерго нагадують, що раціональне споживання допоможе енергетикам тримати енергосистему збалансованою.

За даними міністерства, від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, лише цього року через удари було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

Ще новини

Leave a Comment