Прокурори в Україні масово оформляли інвалідність: подробиці скандалу

Скандал, пов'язаний із масовим оформленням інвалідності прокурорами, продовжує набирати обертів.

Виявилося, що в прокуратурі значно більше співробітників з інвалідністю, ніж в інших силових структурах. За даними джерел, близько 10% прокурорів отримують пенсії по інвалідності, але серед керівного складу ця цифра доходить до 38%. Важливо зазначити, що серед рядових прокурорів інвалідність вказали тільки 19%.

Цікаво й те, що кожен п'ятий співробітник прокуратури декларує пенсійні виплати, хоча за останні 10 років штат працівників було скорочено вдвічі. Однак, з початком війни кількість співробітників, які отримують пенсії, збільшилася на 30%. Це наводить на думку про можливі зловживання в системі, особливо якщо зважати на те, що рівень інвалідності серед населення України зріс унаслідок війни з 6,6% до 7,5%.

Також журналісти вказують на те, що випадки незаконного отримання статусу інвалідності не супроводжуються суворими покараннями. Фігуранти справ, пов'язаних із підробкою медичних діагнозів через обласні медико-соціальні експертні комісії (МСЕК), часто відбуваються лише штрафами або умовними термінами.

Судові процеси проти цих співробітників не закінчуються реальними тюремними термінами, що посилює критику на адресу системи правосуддя та медичної експертизи.

Прокурори мають право на пенсійні виплати за законом «Про прокуратуру» за вислугу років, однак тільки після 25 років служби, включно з 15 роками роботи на відповідних посадах.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment