Газпром дедалі більше йде в залежність від Китаю через зниження експорту газу в ЄС

Китай за три квартали 2024 року вперше став основним ринком збуту російського трубопровідного газу, обігнавши Європу. Про це пише Bloomberg.
Розрахунки, які базуються на митній статистиці Китаю й оцінках російського міністерства економіки, свідчать, що за перші дев'ять місяців 2024 року Газпром експортував до Китаю 23,7 млрд кубометрів газу (на 40% більше, ніж за той самий період минулого року).
Зазначається, що до Європи за цей самий період було поставлено 22,5 млрд кубометрів.
Постачання до Китаю здійснюються через газопровід "Сила Сибіру", який запустили у 2019 році і який має проєктну потужність 38 млрд кубометрів на рік.

Хоча Газпром планує збільшити щорічні постачання до Китаю ще на 10 млрд кубометрів через так званий Далекосхідний маршрут з 2027 року, це все одно буде мала частина того, що компанія експортувала до Європи до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.
За два з половиною роки більшість країн Євросоюзу знайшли альтернативу російському газу, і лише деякі (Австрія, Угорщина, Словаччина) все ще залежать від постачань Газпрому.
Маршрутів постачання російського трубопровідного газу в Євросоюз два: газотранспортна система України і газопровід "Турецький потік" через Чорне море.
У грудні 2024 року закінчується транзитний договір з Україною, який Кабінет міністрів не планує продовжувати. Європейські чиновники шукають альтернативні шляхи постачання, розглядаючи Азербайджан як потенційне рішення.

Ще новини

Leave a Comment