Субсидії в Україні: про які зміни необхідно повідомляти в Пенсійний фонд

Після призначення субсидії, у громадян є обов’язок інформувати державу протягом 30 днів про зміни, які можуть вплинути на право отримання допомоги. Вони можуть вплинути на розмір виплат чи навіть можливість подальшого їх отримання.

1. Зміни у складі зареєстрованих членів домогосподарства та їх соціальному статусі.

Якщо в домогосподарстві відбулися зміни у складі зареєстрованих осіб — наприклад, хтось виїхав або зареєструвався новий член родини, це може суттєво вплинути на розмір субсидії. Крім того, зміни у соціальному статусі осіб (наприклад, якщо хтось із членів домогосподарства вийшов на пенсію, став безробітним або, навпаки, влаштувався на роботу) також мають бути повідомлені. Це впливає на загальний дохід домогосподарства і, відповідно, на розрахунок субсидії.

2. Зміни у складі сім'ї.

Окрім зареєстрованих у домогосподарстві осіб, важливими є зміни в складі сім'ї, особливо у випадку, якщо її члени є офіційними власниками житла або впливають на майновий стан домогосподарства. Це можуть бути, наприклад, випадки одруження, розлучення або народження дитини.

3. Зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг та умов їх надання.

Якщо домогосподарство почало отримувати нові житлово-комунальні послуги, або умови надання вже існуючих послуг змінилися (наприклад, змінилися тарифи чи умови оплати), ці зміни також потрібно обов'язково повідомити до ПФУ. Це дозволить здійснити коректний перерахунок субсидії, відповідно до нових обставин.

4. Зміна управителя, виконавця комунальних послуг або створення ОСББ.

Якщо у будинку змінився управитель, виконавець житлово-комунальних послуг або було створено ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку), ці зміни також необхідно повідомити. Управителі та виконавці послуг надають дані про комунальні платежі до Пенсійного фонду, тому така зміна може вплинути на правильність розрахунку субсидії.

5. Перебування за кордоном більше ніж 60 днів.

Якщо хтось із членів домогосподарства перебував за кордоном понад 60 днів сукупно, ця інформація також має бути повідомлена до Пенсійного фонду. Це важливо, оскільки субсидія розраховується на основі доходів осіб, які фактично проживають в Україні. Перебування за кордоном може впливати на дохідну частину домогосподарства, а отже, і на можливість отримання субсидії.

6. Одноразова покупка на суму понад 50 тис. грн.

Якщо член домогосподарства здійснив одноразову покупку на суму понад 50 тисяч гривень, про це також необхідно повідомити. Це може бути, наприклад, покупка автомобіля, дорогої техніки чи іншого цінного майна. Подібні витрати свідчать про можливу зміну фінансового стану домогосподарства, що може вплинути на право отримання субсидії.

7. Набуття права власності на транспортні засоби (крім мопеда і причепа).

У випадку придбання транспортного засобу (за винятком мопедів та причепів), ця зміна також повинна бути відображена у повідомленні до ПФУ. Наявність власного автомобіля може бути критерієм для перегляду права на отримання субсидії.

9. Купівля іноземної валюти або банківських металів на суму понад 50 тис. грн.

Якщо член домогосподарства здійснив покупку іноземної валюти або банківських металів на суму, що перевищує 50 тисяч гривень, це також важлива зміна, про яку потрібно повідомити Пенсійний фонд. Ці операції можуть свідчити про підвищення матеріального достатку домогосподарства.

9. Отримання одноразового доходу в сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму.

Якщо хтось із членів домогосподарства отримав одноразовий дохід, розмір якого перевищує 25-кратний прожитковий мінімум (встановлений для працездатних осіб), про це також треба повідомити. Одноразові доходи, як правило, включають премії, виграші або спадок.

10. Відкриття депозиту на суму понад 100 тис. грн або придбання ОВДП.

Якщо член домогосподарства відкрив депозит у банку на суму, що перевищує 100 тисяч гривень, або придбав облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на таку ж суму, ця інформація також повинна бути повідомлена Пенсійному фонду. Наявність таких активів може свідчити про зміну фінансового стану домогосподарства.

Наслідки неповідомлення про зміни

Невчасне або неповне інформування про зміни, які впливають на розрахунок субсидії, може мати негативні наслідки. Якщо буде виявлено, що громадянин свідомо не повідомив про суттєві зміни у своєму фінансовому або житловому становищі, субсидію можуть переглянути або навіть анулювати. У деяких випадках можлива навіть вимога повернення отриманих коштів.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment