Накопичили понад сотню ракет: на яку дату війська рф готують масовану атаку по Україні

У вересні армія рф щоночі била по Україні "шахедами", намагаючись "засушити" нашу систему протиповітряної оборони. Також ворог накопичував ракети та готувався до майбутніх масованих атак, найближча може бути на день народження путіна.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням інтерв'ю для військового експерта, льотчика-інструктора і полковника ЗСУ в запасі Романа Світана для ТСН.

За його словами, війська росії намагаються витягнути максимальну кількість протиракет та визначити розташування засобів ППО.

“Разом із “шахедами” йшли розвідувальні дрони. Вони визначали розташування наших засобів ППО та алгоритм дій знищення безпілотників. Вони намагаються це завдання виконати. Як тільки вони зрозуміють, що “засушили”, може піти ракетна атака”, — розповів Світан.

Він вважає, що російська армія вже готова до масованої атаки по Україні, і вона може статися будь-якої миті. Від останнього удару минув понад місяць і ворог накопичив понад сотню ракет за цей час.

“Але ухвалять рішення вдарити, найімовірніше, виходячи з якоїсь політичної доцільності. Наприклад, в районі 7 жовтня. Або після того, як точно визначать, що “засушили” всю систему ППО”, — припустив військовий.

В росії можуть виробляти 15-20 “шахедів на добу. Зараз використовують безпілотники, які накопичили протягом літа. Однак після того, як в рф закінчаться запаси на складах, там, ймовірно, працюватимуть “з коліс”.

“Тобто приблизно ті самі 15-20 “шахедів” на добу використовуватимуть і надалі”, — вважає військовий експерт.

Роман Світан каже, що в українських сил ППО є механізми знищувати “шахеди” не використовуючи велику кількість ракет.

“У нас зараз працює хороша система РЕБ і практично сліпить “шахеди”. Вони йдуть і губляться. Принаймні з радіоконтролю. А отже врізаються в землю. У нас зараз досить хороша щільність наземних мобільних груп плюс зенітно-гарматних комплексів. І коли вже кілька ліній оборони не збивають “шахед”, тільки тоді випускають ракету. Плюс авіація теж успішно виконує бойові завдання”, — розповів військовий експерт.

Він вважає, що надалі українській армії варто “здешевити” протидію російським безпілотникам, адже ворог не збирається зменшувати темпи атак.

“Щоб зробити це, а також збільшити кількість знищених “шахедів”, краще докупити кілька ескадрилей легкомоторних літаків типу Embraer EMB 314 Super Tucano. Це легкомоторний літак із вбудованими кулеметами. За один політ він може збити до десятка “шахедів”. А година польоту коштує до 500 доларів. Принаймні на правому березі легкомоторні літаки успішно виконуватимуть ці завдання”, — вважає Світан.

Він вважає, що з настанням холодів в Україні основне завдання російської армії буде знову бити по енергетичній інфраструктурі.

“Якщо ми не будемо бити у відповідь. Тобто якщо ми “згасимо” європейську частину росії нашими далекими засобами ураження, то тоді їм уже не буде куди бити. Вони зрозуміють, що “душитимемо” далі. Тому можуть, так би мовити, заспокоїтися”, — каже військовий експерт.

Сьогодні, за його словами, ворог має в запасах понад тисячу ракет, яких вистачить на десять масованих атак. На думку Романа Світана, російська армія намагатиметься дістатися систем енергорозподілу. Однак бити по атомних станціях не буде.

“Побояться реакції у відповідь, серйозної реакції світової спільноти. Ядерну енергетику вони бити не будуть. А от до систем розподілу, підвищуючих трансформаторах, фідерах, лініях електропередач вони намагатимуться дістати і “шахедами”, і ракетами. Залежно від можливостей”, — вважає Роман Світан.

Зима 2024-2025 в Україні, на думку військового експерта, буде такою, як і минула.

“Зима однозначно буде неспокійна. Але якщо вчасно провести заходи щодо прикриття системи перерозподілу електроенергії та закупівлі трансформаторів, деяких пристроїв для передачі електроенергії, щоб вони у нас були постійно в запасі, то підготуватися до атаки можна”, — каже Роман Світан.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment