Апокаліпсис для фермерів: чи виживе врожай на безводній Дніпропетровщині

В третій декаді вересня на Дніпропетровщині стійко утримувалась аномально тепла для цієї пори року, сонячна, суха погода. Через це запаси вологи у верхньому шарі ґрунту напередодні сівби озимих культур є найнижчими за увесь період спостережень.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Дніпропетровський РЦГМ та Телеграф.

За останні 70-100 років зустрічалось такої жорсткої посухи, щоб так довго не було дощів, через що ґрунт став "зцементованим". Цього року така ситуація спостерігається по всій центральній Україні. Через це виник неврожай картоплі і є ризик залишитися без хліба наступного року. При цьому, директор Черкаського облгідрометцентру Віталій Постригань закликав не квапитися з апокаліптичними оцінками.

"Не можу сказати, що ми залишилися без картоплі. Бо там, де є товарне виробництво картоплі, буряків, моркви та цибулі в більшості випадків, якщо не скрізь, овочі вирощують на поливних площах. Окрім того, фермери використовують зовсім інші сорти культур, аніж ми вирощуємо вдома. А от якщо ми говоримо про присадибні ділянки, то звісно, на них вплинули і дефіцит вологи в період цвітіння картоплі, і в період формування зав’язі тощо", – розповів він.

За його словами, казати про урожаї зерна 2025 року поки зарано, адже ми якраз перебуваємо у періоді сівби, і все залежатиме від того, які будуть погодні умови восени. Адже агрометеорологи знають, скільки потрібно градусів від посіву до сходів і від сходів до кущіння.

"Якщо в Центральній Україні синоптики спостерігають практично літній температурний фон, то на Західній Україні люди вже ходять в осінньому одязі, в куртках, тому що там денні максимуми в районі 10-12 градусів. Тобто ситуація відрізняється навіть по території України у сусідніх областях", — підсумував Віталій Постригань.

Згідно зі звітом синоптиків Дніпропетровщини, агрометеорологічні умови декади для проведення сівби озимини під урожай 2025 року через повітряну та ґрунтову засуху на переважній частині області залишалися дуже несприятливі.

"За результатами визначення вологозапасів ґрунту 28 вересня метеостанціями області на площах, призначених під посів озимої пшениці по різних попередниках, на переважній території області були вичерпаними, на сході області вологозабезпечення орного шару ґрунту виявилось недостатнім і становила 16-19 мм продуктивної вологи. Озимий ріпак, що був посіяний всередині місяця утворив 1-й справжній листок. Стан посівів добрий.

Господарства області продовжували сівбу озимини та збирання урожаю плодових, овочевих та пізніх культур. Погодні умови для проведення посівних робіт на переважній території області залишаються дуже складними", – повідомили в Дніпропетровському регіональному центрі з гідрометеорології

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment