Пилова буря у Дніпрі – небезпека триває: якість повітря під загрозою — що робити

Другий день поспіль Дніпро, як і багато інших регіонів України, потерпає від небезпечної пилової бурі. Пил, піднятий вітрами з Каспійської низовини, накрив Полтавську, Дніпропетровську, Сумську, Харківську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області. Забруднення вже зачепило частини Черкаської та Кіровоградської областей, а синоптики прогнозують, що нова хвиля пилу може прийти до кінця тижня.

Редакція сайту 056 розкаже, як мінімізувати негативний вплив на здоров'я.

Ця пилова буря несе з собою серйозні ризики для здоров'я людей.

Пилові частинки, що зависли в повітрі, можуть проникати глибоко в легені та навіть у кровотік, що особливо небезпечно для людей із вже наявними захворюваннями, такими як:

  • Астма та хронічні хвороби легень, бо дрібні частинки пилу здатні викликати загострення симптомів, включаючи кашель, утруднене дихання, свистяче дихання та задишку.
  • Пил може спричинити сильні алергічні реакції, викликаючи свербіж очей, нежить і шкірні висипання.
  • Дрібнодисперсні частинки, потрапляючи в кров, підвищують ризик серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт та аритмію.

Також загроза є і для здорових людей. Тривале перебування на забрудненому повітрі може викликати подразнення слизових оболонок носа, горла та очей, головний біль, запаморочення та загальне погіршення самопочуття.

Як захиститися від пилової бурі

  • Мінімізуйте перебування на відкритому повітрі. Особливо в періоди найбільшої концентрації пилу. Якщо є можливість, працюйте вдома.
  • Звичайні медичні або тканинні маски можуть не забезпечити достатнього рівня захисту. Використовуйте маски зі спеціальними фільтрами (FFP2 або FFP3).
  • Зволожуйте повітря в приміщеннях. Використовуйте зволожувачі або просто розвішуйте вологі рушники в кімнатах.
  • Пийте більше води і це допоможе організму боротися з забрудненням і виводити токсини.
  • Щільно зачиняйте всі отвори, щоб запобігти потраплянню пилу всередину приміщень.

За словами експертів, найближчі кілька днів є вирішальними. Погіршення якості повітря може спровокувати нові хвилі захворювань. Тому необхідно дотримуватися рекомендацій і стежити за повідомленнями синоптиків, щоб знизити ризики для здоров'я.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment