В Україні спростили процедуру отримання виплат у разі загибелі чи поранення військових

В Україні спростили процедуру отримання виплат у разі загибелі чи поранення військових. Новий Порядок відповідно до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" затвердив Кабінет міністрів.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на постанову від 24 вересня 2024 р. № 1090.

Водночас сума виплат не змінюється. Продовжує діяти постанова, за якою "розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період воєнного стану під час виконання ним обов’язків військової служби не може становити менше 15 млн гривень".

У новому порядку, для призначення та виплати одноразової грошової допомоги заявник подає до Мінветеранів заяву. Заява може подаватися: у паперовій формі; в електронній формі у разі наявності технічної можливості через Портал Дія або через Єдиний державний реєстр ветеранів війни.

Як зазначив в коментарі РБК-Україна заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько, суть змін полягає в тому, що раніше ветерани та члени сімей загиблих були змушені щонайменше двічі подавати заяви. Спочатку до Мінветеранів – на призначення одноразової грошової допомоги, у разі прийняття позитивного рішення, додатково подати до органу соцзахисту заяву та банківській рахунок для виплати коштів.

"Відтепер кошти одноразової грошової допомоги буде виплачувати Мінветеранів. Для цього при подачі заяви в ній відразу зазначається банківський рахунок", – сказав він.

За його словами, ця постанова загалом змінює логіку адміністрування послуги, а саме – прибирає зайві кроки щодо прийняття рішень та елементи транзиту коштів. До цього кошти просто спрямовувалися до обласних і районних адміністрацій, які і проводили виплату. Відтепер призначення та виплата здійснюється Мінветеранів напряму: матеріали надходять до Міністерства, тут приймається рішення і безпосередньо проводиться зарахування коштів на банківський рахунок отримувача.

"Раніше ми внесли цю послугу до переліку послуг, що надаються ЦНАПами, що покращило процедуру подачі документів, проте не спростило механізм "ходіння" документів і коштів", – пояснив він.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment