НБУ: Ситуація на ринку праці змушує роботодавців підвищувати зарплати

Зниження енергодефіцитів у серпні 2024 року підтримало подальше зростання попиту на працівників, а також збільшення зайнятості. Водночас пропозиція робочої сили залишається обмеженою, а тому дефіцит працівників посилюється, що тисне на зарплати в бік збільшення.
Про це говорить Макроекономічний та монетарний огляд НБУ (вересень 2024 року).
Як зазначається в огляді, пожвавлення економічної активності в серпні 2024 року зумовило й подальше збільшення кількості вакансій.

Зокрема, у серпні найбільше зросла кількість вакансій у охороні та безпеці (у 4,6 рази р/р), телекомунікаціях (на 45% р/р) та охороні здоров’я (на 34% р/р).
"Після шоку, викликаного проблемами з енергопостачанням у попередні місяці, у серпні, за опитуваннями підприємств, відновилося й зростання кількості працівників", – йдеться в огляді.

Водночас пропозиція робочої сили залишалася обмеженою через наслідки війни, зазначили в НБУ.
За опитуванням Центру Разумкова, 73% працюючих вважають мобілізацію проблемою для ринку праці.
Згідно з опитуванням ФОП від ЄБА, 64% підприємств назвали мобілізацію чинником, що має найбільший негативний вплив на бізнес.
Зростання зарплат
Дефіцит кадрів, особливо кваліфікованих, залишається значним. Після незначного зменшення, яке ймовірно було викликане зменшенням попиту через зупинки в роботі підприємств унаслідок перебоїв з енергопостачанням, за опитуванням ІЕД, дефіцит кваліфікованих працівників сягнув нового максимуму.
За опитуванням центру Разумкова, 60% працюючих (роботодавців, найманих працівників, працюючих співвласників підприємств, самозайнятих) вказали на дефіцит кадрів на своєму підприємстві.
"Тиск з боку нестачі працівників зумовив подальше збільшення реальних зарплат", – йдеться в огляді.

Прогнози щодо зарплат
Міністерство економіки змінило очікування щодо зростання заробітних плат у 2024 році. Очікується, що середньомісячна зарплата працівників (брутто) становитиме 20 581 гривень, а скоригована на інфляцію зросте 12,0%.
НБУ прогнозує, що у 2024 році очікується зростання номінальної зарплати на 16,1%, реальної – на 9,7%. У 2025 році номінальна зарплата зросте на 14,6%, реальна – на 5,8%, у 2026 році номінальна зарплата зросте на 8,7%, реальна – на 2,9%.

Ще новини

Leave a Comment