НБУ обмежить перекази між картками: коли та як

У Національному банку України планують фіналізувати остаточне рішення щодо обмеження переказів з картки на картку. Попри чисельну критику, питання розглядатимуть уже наступного тижня: від 12 до 18 серпня.

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний в інтерв’ю ЕП, передає редакція сайту 056.

За його словами, йдеться про реальну небезпеку, в яку потрапляють громадяни, які свідомо передають свої персональні дані та рахунки для використання в нелегальних операціях.

"Адже віддаючи свої дані, картку, рахунок комусь на стороні, особа несе відповідальність за все, що з цим рахунком зробили. Крім податкових зобов'язань, такі громадяни стають співучасниками злочинів, у яких використовуються їхні рахунки, зокрема щодо легалізації коштів, фінансування тероризму, ухилення від сплати податків, і руйнують свою транзакційну історію на довгі роки", – йдеться в повідомленні.

За словами Пишного, для створення додаткових інструментів для ефективнішої боротьби зі схемами "дропів" потрібні також зміни до законодавства.

"Отже, потрібно йти в парламент, де потрібно бути готовими до відповідного рішення та дискусії. Те, що "дропи" є бідою для державного бюджету – це факт. Думаю, що це дуже матеріальні суми, які можна спрямувати до бюджету, якщо будемо наполегливими та успішними в цьому питанні", – пояснив Пишний.

Зазначимо, що у травні стало відомо, що Нацбанк готує проєкт рішення щодо обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу грошей із картки на картку між фізичними особами. Планується, що ліміти на вихідні P2P-перекази можуть становити 100 000 грн та 30 операцій на місяць для одного рахунку.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment