Північне сяйво на Дніпропетровщині: чи буде його повтор найближчими днями

У ніч на вівторок, 13 серпня, жителі Дніпропетровщини зафільмували рідкісне оптичне явище північного сяйва. Рожеве та червоно-фіолетове світло можна було спостерігати разом із метеорним потоком Персеїди.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на SpaceWeatherLive.

Погодне явище почалось близько опівночі. Тривало воно майже пів години в безхмарному небі.

Напередодні Землю накрив потужний геомагнітний шторм, який спричинив явище у різних країнах. Внаслідок шторму північне сяйво спостерігали не тільки в Україні. Його бачили мешканці північних країн – Канади, Фінляндії, Норвегії тощо. А також в США на півдні аж до Техасу, Міссісіпі та Арізони.

12 серпня К-індекс магнітного шторму досяг рекордних 8 балів (при максимальних 9). Вже сьогодні вранці, 13 серпня він пішов на спад, але не прийшов до норми. Сила магнітного поля помірна, її максимум цієї доби сягне Кр5 і до четверга стабілізується до Кр2. Тому північного сяйва науковці поки що не прогнозують.

Зазначимо, що північне сяйво – це світіння верхніх шарів атмосфери, спричинене взаємодією заряджених частинок сонячного вітру з магнітним полем Землі. Зазвичай таке явище можна спостерігати на відстані 20-35° від магнітних полюсів Землі, а Україна перебуває на широті 52°-44°, що робить північне сяйво тут нетиповим явищем. Втім, лише за 2023 рік українці помітили погодне явище щонайменше тричі – у травні, квітні та листопаді 2023 року.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment