Чіткі строки та посада в бажаному підрозділі: все більше українців обирають службу в ЗСУ за контрактом

В Україні ще на 90 днів продовжили дію воєнного стану та загальної мобілізації. Для поповнення лав ЗСУ й надалі залучатимуться військовозобов'язані. Потрапити на відповідну посаду в бажаний підрозділ, а в деяких випадках служити протягом чітко встановленого строку можливо, якщо обрати службу за контрактом.

Саме через ці переваги чимало українців укладають контракти з ЗСУ. Проте не всім відомі деякі особливості проходження служби за контрактом. Про них розповідає видання АрміяInform.

Які бувають контракти на проходження військової служби

Існує два варіанти контракту: строковий або до оголошення мобілізації.

Контракт до оголошення демобілізації доступний лише під час дії воєнного стану або під час мобілізації на особливий період. Його можуть укласти, зокрема, ті громадяни, які вже були мобілізовані до війська. Тривалість військової служби в цьому випадку напряму залежить від дати оголошення демобілізації.

Строкові контракти теж можна підписувати під час дії воєнного стану. Строк може становити від 1 до 10 років, що залежить від звання та посад. Перший контракт можна підписати на такі строки:

  • 3 роки — для військовослужбовців, прийнятих на посади рядового складу;
  • від 3 до 5 років (залежно від згоди сторін) — для військовослужбовців, прийнятих на посади сержантського і старшинського складу;
  • 5 років — для курсантів, які закінчили військові навчальні заклади за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу.

Для осіб офіцерського складу варіативність щодо строків контракту дещо більша:

  • 5 років – для військовослужбовців, які закінчили вищі військові навчальні заклади за програмами підготовки офіцерського складу (за виключення спеціальностей льотного складу, які можуть підписати контракт на 10 років);
  • від 2 до 5 років – для військовослужбовців, які пройшли підготовку офіцерів запасу (військові кафедри);
  • від 1 до 5 років – для інших осіб офіцерського складу.

Варто знати, що за умови воєнного стану служба за контрактом автоматично продовжується і триватиме вона до оголошення демобілізації або доки не з’являться чинники, які дозволятимуть звільнитися зі служби.

Можливість підписувати контракти на 1 рік без автоматичного продовження надається наступним категоріям громадян:

  • громадяни віком 18-25 років (у разі підписання контракту рядового, сержантського або старшинського складу);
  • громадяни, які підписують контракт за медичними, психологічними напрямами діяльності та здобули відповідну освіту.

Які особливості укладання контракту

Контракт на службу в ЗСУ під час воєнного стану можуть підписати громадяни за наступних умов:

  • вік від 18 до 60 років;
  • перебування на військовому обліку;
  • придатність до служби за станом здоров’я;
  • проходження професійно-психологічного відбору, певних перевірок та випробувань.

Для тих, хто вступає на службу за контрактом, встановлюється випробувальний термін від 1 до 6 місяців. Тільки після його проходження можливе подальше продовження служби за контрактом. В іншому разі військовослужбовця переводять у розряд мобілізованих (якщо немає підстав для звільнення зі служби).

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment