Уперше за тривалий час: у НБУ фіксують втрату інтересу українців до гривневих депозитів

В Україні банківські депозити, а також облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) у національній валюті стали менш привабливими для громадян. За повідомленням Нацбанку, така ситуація спостерігається вперше за тривалий час.

Зниження інтересу до заощаджень в гривні почалося в червні 2024 року, пишуть Новини.LIVE.

Чому гривневі активи втрачають популярність

Скорочення обсягів та частки гривневих строкових депозитів у банківській системі фіксується на тлі збереження додатних ставок у реальному вимірі.

Подібні тенденції спостерігалися й на ринку ОВДП: інтерес до державних облігацій з боку фізичних осіб дещо знизився, роловер червневих погашень був неповним, а інвестори більше зосереджувалися на цінних паперах з короткими строками погашення, — констатують у Комітеті з монетарної політики НБУ.

Фахівці пояснюють, що така ситуація є ситуативною. Головними причинами є психологічні чинники через тимчасове знецінення національної валюти. Також зіграло роль погіршення прогнозних курсових очікувань.

Водночас аналітики відзначають зростання попиту на валюту. Така тенденція призвела до посилення тиску на курс гривні та певного хвилювання економічних агентів. Через регулятору довелося заспокоювати ринок валютними та вербальними інтервенціями.

Аналітики побоюються, що подальше пом’якшення монетарної політики за таких умов призведе до негативних наслідків, зокрема:

  • погіршення прогнозних очікуваннях;
  • закріплення тенденції до падіння інтересу до активів у гривні;
  • додатковий попит на валюту.

З урахуванням цього у Нацбанку вважають доцільним призупинити цикл зниження облікової ставки. Натомість зосередитися на застосовувані заходів з підтримки стійкості валютного ринку.

На етапі очікуваного пришвидшення інфляції та ймовірного погіршення інфляційних очікувань НБУ доцільно призупинити цикл зниження облікової ставки щонайменше до кінця 2024 року. Дехто з них не виключив, що за певних обставин НБУ доведеться навіть вдатися до підвищення облікової ставки, — зазначили в НБУ.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment