За нецензурну лексику в громадських місцях можуть виписати штраф: скільки доведеться заплатити

Нецензурна лексика в громадських місцях може стати причиною адміністративної відповідальності в Україні. Це питання врегульоване законодавством, і порушники можуть бути притягнуті до різних видів покарань.

Покарання за нецензурну лексику в громадських місцях

За нецензурну лексику в громадських місцях в Україні можна отримати штраф або інші види покарань відповідно до статті 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Вона включає дрібне хуліганство, яке охоплює нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян.

Види покарань

За такі дії передбачено кілька варіантів адміністративної відповідальності:

  • штраф від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 51 до 119 гривень.
  • громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.
  • виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку.
  • адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Як зазначив адвокат і магістр права Євген Буліменко у коментарі РБК-Україна, випадки притягнення до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство, включаючи нецензурну лексику в громадських місцях, є досить поширеними.

Ухилення від суспільно корисних робіт

Особи, які отримали покарання у вигляді суспільно корисних робіт, також можуть бути притягнуті до відповідальності за ухилення від їх виконання. Відповідно до статті 183-2 КУпАП, ухиленням вважається:

  • неприбуття до місця виконання суспільно корисних робіт (підприємства, установи, організації) впродовж двох днів із дати, визначеної у направленні уповноваженою посадовою особою.
  • невихід на суспільно корисні роботи або відмова від виконання роботи більше двох разів впродовж місяця без поважних причин.
  • поява на робочому місці у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння.

За такі дії передбачено адміністративний арешт строком до 10 діб. Водночас поважними причинами неприбуття на суспільно корисні роботи є хвороба особи та інші документально підтверджені обставини, які фактично позбавляють порушника можливості прибути для відпрацювання правопорушення.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment