Адвокат розповів, як каратимуть роботодавців за порушення військового обліку

У травні 2024 року в Україні оновили мобілізаційне законодавство, зокрема, правила військового обліку працівників на підприємствах. За порушення нововведень для роботодавців передбачена адміністративна відповідальність у вигляді значних штрафів. Про це розповіла адвокатка Ірина Ан.

Обов'язки роботодавця щодо ведення військового обліку працівників

Ведення військового обліку на підприємстві покладається на керівника або відповідну посадову особу. Ці обов'язки включають кілька ключових аспектів:

  • постійна перевірка персональних і військово-облікових даних працівників.
  • перевірка документів особи під час її прийняття на роботу.
  • повідомлення працівників про правила військового обліку на підприємствах та необхідність їх виконання.
  • інформування ТЦК про прийнятих на роботу та звільнених військовозобов'язаних працівників, а також зміни їх персонально-облікових даних.
  • оповіщення працівників про необхідність явки в ТЦК і СП та сприяння їх своєчасному прибуттю.

Наслідки порушення військового обліку на підприємстві

За порушення правил ведення військового обліку передбачені серйозні штрафи. Згідно з законом, розмір штрафу становить від 2000 до 3500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що еквівалентно від 34 до 59,5 тисяч гривень (ч. 3 ст. 210-1 КУпАП).

Механізм виявлення порушень

Порушення вимог мобілізаційного законодавства можуть бути виявлені під час перевірок на підприємстві. Такі перевірки проводяться співробітниками ТЦК та СП. Виявлені порушення можуть призвести до накладення штрафних санкцій.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment