НБУ назвав банкноти, які в Україні підробляють найчастіше

В Україні останнім часом спостерігається зростання кількості підроблених банкнот як гривні, так і іноземної валюти. За татистикою Національного банку України, на кожен мільйон справжніх банкнот припадає 3,4 підробки. Це свідчить про збільшення виявлених підробок на 62% у порівнянні з минулим роком.

Динаміка підробок банкнот

За даними НБУ, квітень-травень 2024 року характеризувався короткостроковим зростанням активності фальшивомонетників. Це зростання частково пояснюється адаптацією злочинців до нових умов воєнного стану та спробами перевірити ефективність заходів, які вживаються для протидії фальшивим грошам. Попри це, Нацбанк оцінює дане зростання як помірне.

Перед початком повномасштабного вторгнення росії в Україну ситуація була значно гіршою: рівень підробок сягав 7,1 на мільйон справжніх банкнот. Таким чином, хоча ситуація покращилася, фальшивомонетники все ще представляють певну загрозу для економіки.

Найпопулярніші підробки

Протягом першого півріччя 2024 року, як і в попередні роки (2021-2023), найбільша частка фальшивих іноземних валют припадала на долари США — 95% від загальної кількості підробок. Зловмисники найчастіше підробляють банкноти номіналом 100 доларів США.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment