11 категорій чоловіків, яким дозволено виїзд за кордон у 2024 році: нові правила

В Україні продовжує діяти режим воєнного стану, який передбачає заборону чоловікам віком 18-60 років виїжджати з країни. Проте існує й кілька винятків. Які категорії чоловіків за чинними правилами можуть вільно перетнути кордон за наявності дозвільних документів, розповіли у Держприкордонній службі України, пишуть Vikna.

Зняті з військового обліку за станом здоров’я

Українці, зняті з військового обліку за станом здоров’я, можуть виїхати за кордон. Для цього потрібно мати оформлену інвалідність або рішення медичної комісії про непридатність до військової служби.

Тимчасово непридатні

Статус тимчасової непридатності до військової служби строком до 6 місяців надають на підставі довідки про інвалідність або висновку військово-лікарської комісії. Таким чоловікам дозволено виїжджати за межі України.

Багатодітні батьки

Чоловіки, які піклуються про трьох і більше дітей віком до 18 років, можуть виїжджати за кордон (незалежно від того, чи це діти від одного шлюбу, чи від різних жінок). При цьому дозвіл на перетин кордону надається лише за наявності документів, які підтверджують те, що чоловік утримує дітей.

Для перетину кордону багатодітні чоловіки мають надати такі документи:

  • свідоцтва про народження усіх дітей;
  • свідоцтво про шлюб чи рішення суду про розірвання шлюбу;
  • рішення органу опіки або посвідчення батька багатодітної сім’ї.

Батьки-одинаки

Право виїжджати за кордон надається чоловікам, які самостійно виховують дитину до 18 років, за умови надання таких документів:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про смерть матері або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав;
  • документ про визнання матері як зниклої безвісти або оголошення матері померлої.

Особи з інвалідністю

Перетинати державний кордон дозволено чоловікам, які мають інвалідність І-III групи та можуть надати такі документи:

  • довідка за формою №157-1/о;
  • посвідчення, яке підтверджує статус інваліда;
  • пенсійного посвідчення або документа, який підтверджує призначення соцдопомоги.

У разі отримання документу про інвалідність за кордоном виїзд буде неможливим.

Супроводжуючі особи

Чоловіки, які супроводжують особу з інвалідністю І чи II групи або їдуть доглядати за хворими батьками, дружиною чи дітьми, можуть виїхати за межі України. Обов'язковою умовою є перетин кордону в супроводі хворого або людини з інвалідністю – одних лише документів недостатньо.

Наявність постійного місця проживання за кордоном

Виїзд чоловіків за кордон можливий, якщо вони постійно проживають в іншій країні, про що є відповідні позначки в паспорті.

Військові

Військовослужбовці мають право перетинати кордон у таких випадках:

  • у разі поранення і необхідності лікування чи реабілітації за кордоном;
  • у разі проходження військового навчання за кордоном.

Водії та волонтери

Водії компаній, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів, можуть перетинати кордон. Інформація про таких осіб має бути внесена до інформаційної системи Укртрансбезпеки.

Крім того, дозволяється виїзд за межі України водіям-волонтерам, які возять військові, медичні чи гуманітарні вантажі.

Працівники залізниці та моряки

Працівники залізничного транспорту та моряки, які працюють на міжнародних рейсах, можуть виїжджати за кордон. Морякам для цього потрібно мати при собі трудовий договір, а такожлист судновласника чи оператора про намір укласти контракт.

Спортсмени та діячі культури

Спортсмени, тренери, спеціалісти з підготовки до участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах, для виїзду за межі країни мають отримати відповідне рішення Міністерства спорту.

Діячам культури дозволено виїзд з метою благодійного збору коштів або представлення України на міжнародній арені. Для цього потрібен дозвіл Міністерства культури та запрошення від організатора заходу.

Що стосується посадовців, чиновників, представників місцевої влади, народних депутатів, прокурорів тощо, то ці категорії можуть виїхати за кордон лише за службовим відрядженням.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment