Податки при продажу нерухомості хочуть підвищити до 23 відсотків: попередження про невтішні наслідки

До Верховної Ради внесено законопроєкт про підвищення податків для громадян. У разі його ухвалення українцям, які продають нерухомість, доведеться сплачувати 11% податків, а в деяких випадках – 23%. Як податкові зміни можуть вплинути на ринок нерухомості, розповіла інвестиційний рієлтор Олена Маленкова, пише Мінфін.

Як пояснила експерт, 11% податків на перехід прав власності зобов'язані будуть сплатити власники нерухомості в таких випадках:

  • якщо право власності було зареєстровано в державному реєстрі менше ніж 3 роки тому;
  • у разі другого продажу житлової нерухомості на рік;
  • у разі продажу нежитлової нерухомості (5% + в/з буде завжди, не дивлячись на дату в договорі).

Податки у розмірі 23% потрібно буде сплатити, якщо:

  • це другий продаж житлової нерухомості в календарному році, право власності якої зареєстроване менше ніж 3 роки;
  • третій продаж у календарному році, не дивлячись на дату в праві власності.

Водночас, як зазначила Маленкова, "можуть спати спокійно" ті, у кого право власності на нерухомість настало раніше, ніж 3 роки. Такі громадяни мають пільгу та позбавлені обов'язку сплати податку на дохід фізичних осіб.

А тим, кому треба продати, краще поспішити!, – каже експерт.

Маленкова зазначає, що зараз ринок нерухомості має нездорову тенденцію до зниження, а ознаки кризи, що насувається, спостерігаються ще з середині 2023 року. Зокрема, збільшилася кількість виставлених обʼєктів, збільшився термін ухвалення рішень покупцями.

Покупців стало помітно менше: військовозобов'язані жінки та чоловіки "поставили на стоп" можливі покупки. Бо потрапили в ситуацію невизначеності та неочікуваних витрат, – пояснює Маленкова.

Експерт вважає, що новий законопроєкт під час війни – означає смерть для галузі нерухомості, зокрема, та будівельної галузі загалом.

Продавати при податках від 11 до 23% у період, коли ціни низькі, стає невигідним. Тим паче, що покупець все одно вимагатиме знижку, оскільки зараз — ринок покупця, – наголошує вона.

Олена Маленкова прогнозує, що у разі ухвалення законопроєкту в Україні відбудеться обвал ринку нерухомості страшніше за 2008-2009 роки.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment