Ціни на молочку помітно зростуть: українцям повідомили, коли очікувати подорожчання

Аналітики прогнозують різке подорожчання молока та молочних продуктів в Україні. Зростання вартості насамперед обумовлено подорожчанням сировини, енергетичних та інших витрат.

Дані Державної служби статистики свідчать про те, що офіційне зростання вартості молока та кисломолочної продукції становить близько 7%. Це більш-менш стабільна динаміка для цього року, зазначають експерти.

Водночас у першому півріччі кінцева ціна молочних продуктів зростала більшими темпами в порівнянні з за річною динамікою загальних споживчих цін. Пояснюється така тенденція інфляцією закупівельної вартості сирого молока, яка, зокрема, наприкінці 2023 року підскочила на 20%.

За прогнозами аналітиків, відчутні зміни очікуються в другій половині 2024 року, а саме — у четвертому кварталі.

Тут не треба вже гадати, адже ціни на сире молоко не будуть знижуватися як через зростання собівартості, так і через зниження пропозиції. Ріст вартості сировини, енергетичних та інших витрат змусить переробників активніше торпедувати мережі щодо підняття цін на полиці, — каже експерт.

Отже, українцям варто бути готовими до значного підвищення цін на молочку. Експерти зауважують, що для них не зрозумілим є оптимізм деяких економістів, які прогнозують "збереження показників споживчої інфляції на кінець року".

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment