Можуть бути проблеми: в якому випадку долар можуть не прийняти для обміну

В Україні долар можуть не прийняти лише у випадку, коли не підтверджується справжність купюри. Водночас всі банкноти іноземної валюти, незалежно від номіналу та року випуску, повинні обмінюватися на гривню.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на НБУ.

Валюта старого зразка або незначно пошкоджена не стане перешкодою для обміну. Адже регулятор скасував визначення незначного зношення банкнот.

Для пошкоджених банкнот передбачена процедура інкасо. Відповідно до неї значно зношені чи пошкоджені банкноти надсилають іноземному банку-кореспонденту для обміну за кордон. Тобто, купюри обміняють на непошкоджені, але для цього потрібно буде сплатити комісію у гривнях. Проте варто зазначити, що таку послугу надають не всі фінансові установи.

Які валюти входять до категорії зношені/пошкоджені:

  • гнилі, обпалені чи трухлі;
  • мають пошкодження дизайну чи елементів захисту, якісь друкарські недоліки;
  • порвані чи різані;
  • є зміни первісного кольору паперу або зображень;
  • також ті, які мають загальні забруднення або такі, що займають половину банкноти (зокрема видимі в ультрафіолетових променях).

Лише у вище перерахованих випадках банкноти можна здати на інкасо. У всіх інших ситуаціях, навіть якщо валюти зім’яті, трішки забруднені або потерті, – приймаються до обміну.

Відтак долар можуть не обміняти лишу у випадку, коли не підтверджується справжність купюри. У випадку, коли лічильник або детектор валют показує, що банкнота підроблена, її вилучають у клієнта та передають для дослідження в НБУ. Якщо підтверджується підроблення, тоді банкнота передається правоохоронцям для проведення розслідування.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment