Не “Микола” і не “Миколаєвич”: як правильно українською кликати та утворювати по батькові

В українському правописі існують чіткі правила творення від чоловічих імен по батькові, але іноді виникають плутанини. До прикладу, візьмемо одне з найпоширеніших в Україні імен "Микола".

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Ім'я Микола походить від давньогрецького імені Ніколаос, що перекладають як "переможець народів". Його носить понад 940 тисяч осіб. Серед них є популярні українці – командир підрозділу "Терра" у 3 ОШБр "Абдула" Волохов, півзахисник київського «Динамо» Михайленко, народний депутат Верховної Ради 9 скликання, ресторатор та телеведучий, скандальний фігурант антикорупційних розслідувань Тищенко та багато інших.

Попри таку поширеність, не всі люди не знають, як кликати Миколу та утворювати по батькові. Згідно з українським правописом, кликати чоловіка на вище вказане ім'я слід "Миколо", а не "Микола". Адже, за чинним правописом, закінчення кличного відмінка "о". У множині ж вірним варіантом буде "Миколи".

Для утворення по батькові від Миколи допоможе досить легке правило українського правопису.

"Імена по батькові утворюють за допомогою суфіксів -ович, -йович (рідше — -ич, -іч) для чоловіків та -івна (-ївна) для жінок", — пояснюється у правописі.

Тобто не "Миколаєвич", а "Миколайович" буде правильно. В українській мові немає суфіксів на -євич для по батькові.

Нагадаємо, ми писали: Дніпро – він чи воно: єдина правильна відповідь

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment