Комендантська година в Україні 2024: як можуть карати порушників

Під час воєнного часу в Україні діє комендантська година. У Дніпрі вона триває з 00:00 до 05:00. В цей час заборонено перебувати на вулиці чи в інших громадських місцях без спеціальних перепусток.

Про це повідомив юрист LCF Law Group, кандидат в члени Асоціації правників України, молодший лейтенант запасу Володимир Романчук, передає редакція сайту 056.

Комендантська година є юридичною підставою для перевірки документів, зупинки автомобіля, затримання тощо. Водночас особа несе відповідальність на загальних підставах за невиконання законних вимог патрулів, склад яких визначає місцева влада.

Наразі в Україні передбачено відповідальність за порушення комендантської години у вигляді штрафу від 170 до 510 грн. Могло б бути в 10 разів більше, якби Верховна Рада не відхилила законопроєкт №10195.

Також до любителів нічних прогулянок можуть застосувати виправні роботи, або адміністративний арешт на 15 діб. До відповідальності за ст. 185 КУпАП притягує суд за матеріалами, які складають поліцейські та інші представники комендантського патруля.

"Якщо вас під час порушення комендантської години зустрічають не лише поліцейські, а й нацгвардійці, муніципальна варта, територіальна оборона або інші представники правоохоронних органів чи ЗСУ, які залучені до охорони громадського порядку під час комендантської години, вони також можуть притягати вас до адміністративної відповідальності", – пояснив юрист.

Наразі комендантський патруль має право:

  • затримувати й доставляти порушників у підрозділи Нацполіції;
  • перевіряти документи;
  • з’ясовувати, чому порушник перебуває на вулиці;
  • оглядати речі чи транспортний засіб;
  • застосовувати фізичну силу, зброю та спецзасоби до правопорушників, якщо є така потреба.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment