Японські вчені радять їсти цю дрібну рибу якомога частіше: чому мойва корисніше за червону рибу

Нові дослідження японських вчених показують вражаючі ефекти від вживання в їжу дрібної риби, зокрема мойви. Вони виявили, що саме така риба є більш корисною для здоров'я порівняно з іншими видами та здатна знижувати ризик смертності. З чим це пов'язано, розповідає ТСН.

Науковці давно з'ясували, що вживання риби позитивно впливає на організм людини. Проте останні дослідження, що тривали кілька років, були зосередженні саме на дрібній рибі. Їх результати, опубліковані в журналі Public Health Nutrition, здивували навіть учених.

Провідний автор дослідження, доктор Чинацу Ксахари, з дитинства харчується винятково дрібною рибою, а зараз постійно додає її до раціону своїх дітей. Він разом з фахівцями Вищої медичної школи Університету Нагої в Японії вирішили дізнатися, який вплив має вживання дрібної риби на тривалість життя людини.

Загалом більшість японців віддають перевагу саме дрібній рибі: атлантичній мойві, сардинам, японській корюшці тощо. Зазвичай таку рибу вживають у цілому вигляді – разом з головою та кістками. А саме в них міститься найбільше мікроелементів, зокрема кальцію та вітаміну А. У цьому її перевага порівняно з великої риби, в якої кістки та органи часто викидаються.

У дослідженні вчених взяли участь понад 80 тисяч учасників віком від 35 до 69 років з усіх регіонів Японії, які споживали дрібну рибу з різною періодичністю. Експеримент тривав 9 років.

Як показали результати, смертність від раку та від інших причин у тих людей, які вживали дрібну рибу постійно, значно нижча:

  • серед тих, хто їв дрібну рибу 1-3 рази на місяць ризик смерті знизився у 0,68 рази;
  • серед тих, хто вживав цей продукт 1-2 рази на тиждень – у 0,72 рази;
  • серед тих, хто їв дрібну рибу понад 3 рази на тиждень – у 0,69 рази.

Під час дослідження фахівці врахували й інші чинники, які здатні вплинути на смертність (вік, шкідливі звички, споживання певних поживних речовин, маса тіла, вживання деяких продуктів). Але все ж дійшли висновку, що у тих, хто часто їсть рибу, ризик померти від раку чи інших причин у ранньому віці значно менший.

Тому науковці радять включити дрібну рибу, зокрема мойву, до свого щоденного раціону, щоб запобігти ризикам ранньої смертності.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment