Коли в Україні відбудуться вибори: уряд дав остаточну відповідь

Український уряд визначив ключові умови для фінансування виборів у країні в період 2025-2027 років. Кабінет міністрів у своїй Бюджетній декларації на цей період зазначив, що фінансування буде можливим лише після скасування воєнного стану в Україні, а отже раніше цього часу вибори не відбудуться.

Умови фінансування виборів

Як повідомив член фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі, уряд заклав у Бюджетній декларації чітку умову:

Фінансове забезпечення підготовки та проведення виборів президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів буде здійснено лише після припинення чи скасування воєнного стану в країні.

Актуальний стан фінансування виборів

Варто зазначити, що кошти на фінансування виборів закладаються у державному бюджеті, який ухвалюється Верховною Радою України. На 2024 рік кошти не передбачені через воєнний стан, що діє в країні з 22 лютого 2022 року. За цей час терміни повноважень президента та Верховної Ради завершилися, але законодавство України забороняє проведення виборів у цей період.

Воєнний стан та його наслідки

Воєнний стан в Україні було введено у зв'язку з агресією російської федерації. Це надзвичайний правовий режим, що надає владі додаткові повноваження для забезпечення безпеки та оборони країни. Під час воєнного стану діють обмеження на проведення масових заходів, включаючи вибори, що пояснюється необхідністю забезпечення безпеки громадян та стабільності в країні.

Після припинення воєнного стану, уряд зобов'язується забезпечити фінансування виборчого процесу. Це включатиме:

  • 1. вибори Президента України;
  • 2. вибори народних депутатів України;
  • 3. вибори депутатів місцевих рад та голів міст, селищ, сіл.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment