Внутрішнє ядро Землі сповільнилося: як це вплине на тривалість днів

Учені встановили, що з 2010 року внутрішнє ядро Землі обертається повільніше, ніж зазвичай. Це може призвести до незначної зміни загального обертання планети і збільшити тривалість днів.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Nature.

Якщо ця загадкова тенденція збережеться, вона потенційно може подовжити дні, хоча наслідки, імовірно, будуть для людства непомітними.

«Коли я вперше побачив сейсмограми, що натякають на цю зміну, я був спантеличений. Але коли ми виявили ще два десятки спостережень, що свідчать про ту саму закономірність, результат став неминучим», – заявив сейсмолог з Університету Південної Каліфорнії в Дорнсайфі Джон Відейл.

Він зазначив, що якщо обертання внутрішнього ядра продовжить сповільнюватися, його гравітаційне тяжіння може зрештою змусити й зовнішні шари нашої планети обертатися трохи повільніше, змінюючи тривалість днів.

За словами Відейла, потенційна зміна буде порядку тисячних часток секунди, і це буде «дуже важко помітити». У результаті нам, найімовірніше, не доведеться змінювати наш годинник або календарі, щоб пристосуватися до цієї різниці.

Також вказується, що це не перший випадок, коли вчені припустили, що внутрішнє ядро Землі сповільнюється.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment