Північна Корея вже в липні може відправити свої інженерні війська на Донбас – ISW

У липні 2024 року Північна Корея планує відправити будівельні та інженерні війська на окуповані території Донецької області. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на південнокорейський телеканал TV Chosun. Згідно з інформацією від південнокорейського урядовця, сили армії КНДР нібито допоможуть окупаційній адміністрації відновлювати інфраструктуру в Донецьку.

Співпраця КНДР і росії

19 червня 2024 року російський президент володимир путін вперше за понад 20 років відвідав Північну Корею. Під час цього візиту росія і КНДР підписали договір про партнерство. Згодом у ЗМІ з'явилася інформація про те, що рф та КНДР погодилися надати негайну військову допомогу одна одній у разі збройного нападу на будь-яку з країн. Цей "Договір про всеосяжне стратегічне партнерство" фактично відновлює недіючу угоду про взаємну оборону 1960-х років.

Деталі відправлення військ

Основною мотивацією Північної Кореї є фінансова підтримка від рф. Відправлення інженерних військ може забезпечити значні надходження до бюджету КНДР. Телеканал TV Chosun зазначає, що північнокорейська армія налічує 10 інженерних бригад. Відправка трьох-чотирьох з них до окупованої частини України може принести КНДР до 115 мільйонів доларів щороку від росії. Крім того, участь у відновлювальних роботах на окупованих територіях може підвищити геополітичний вплив КНДР на світовій арені.

Стратегічні вигоди для росії

Інститут вивчення війни зазначає, що росія прагне створити коаліцію дружніх держав з історично теплими зв'язками з СРСР, щоб сформувати основу альтернативного світового порядку. Співпраця з КНДР є частиною цього стратегічного плану. Інженерна підтримка з боку Північної Кореї може вивільнити російську бойову міць для операцій вздовж лінії фронту і сприяти розширенню військової інфраструктури та оборонних укріплень на окупованих територіях України.

Військові аспекти

Поки що немає підтверджень, що війська КНДР братимуть участь у бойових діях в Україні. Однак пряма північнокорейська інженерна підтримка може змінити розстановку сил на фронті, дозволивши росії зосередити більше зусиль на військових операціях.

Крім того, така співпраця може стати додатковим викликом для міжнародної спільноти у пошуку шляхів мирного врегулювання конфлікту.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment