Самовільно залишив військову частину: як в Україні визнати протиправним таке оголошення

Незаконне оголошення особи такою, що самовільно залишила військову частину або місце свого базування (СЗЧ) – поширена проблема серед багатьох військовослужбовців.

Редакція сайту 056 розкаже, як визнати протиправним оголошення особи в СЗЧ.

Дане правопорушення тягне за собою недопуск військового до військової частини, позбавлення грошового забезпечення й пільг, у деяких випадках – кримінальне провадження.

Юрист Правозахисної Групи «СІЧ» Ілля Шиян, каже, що до нього періодично надходять звернення від військових щодо СЗЧ.

«Бувають різні випадки, коли військових звинувачують в СЗЧ: хтось перебував на лікуванні, хтось поїхав у довгоочікувану відпустку, а іноді просто загубився якийсь документ про відрядження військового в іншу військову частину, або військова частина просто не хоче виплачувати грошове забезпечення військовому», – пояснює юрист.

Каже, що в залежності від ситуації, існує два шляхи скасування протиправного наказу у разі оголошення особи в СЗЧ:

Коли військовослужбовець живий і його оголосили в СЗЧ.

Військовому особисто необхідно звернутися до найближчого територіального відділу військової служби правопорядку (ВСП) або військової прокуратури (їх найближче розташування можна знайти в інтернеті). Якщо це неможливо – зверніться до найближчого військкомату або до військкомату, через який призивалися.

При собі слід мати документи, які можуть підтвердити поважність причин відсутності у військовій частині.

Наприклад:

  • у разі перебування на лікуванні – епікриз, свідоцтво про хворобу або довідка з лікарні із зазначенням періоду лікування;
  • у разі відрядження військового – копія наказу про відрядження або довідка про відрядження.

«В залежності від того, що Вам повідомлять у ВСП або у військовій прокуратурі – потрібно буде або звернутися до ДБР, в якому відкрите кримінальне провадження щодо Вас. Якщо провадження відсутнє – то потрібно просто повернутися у військову частину або місце базування. За необхідності – слідчі ДБР повідомлять, які заяви чи повідомлення потрібно їм подати (зазвичай просто проводиться допит)», – пояснює юрист.

Він додає, що у будь якому разі, після повернення у військову частину – потрібно подати рапорт своєму командиру, в якому зазначити причини відсутності в частині. Також обов’язково треба долучити документи, які підтверджують ці обставини і зробити копію рапорту.

2. Коли військовий зник безвісти або перебуває у полоні або загинув.

В даному випадку СЗЧ будуть скасовувати вже родичі цього військового.

Першочергово необхідно отримати :

  • Акт службового розслідування, щодо СЗЧ військового;
  • Наказ військової частини про оголошення особи в СЗЧ.

Для цього потрібно надіслати до відповідної військової частини офіційну заяву з вимогою надати зазначені документи. До заяви обов‘язково долучити документи, що підтверджують родинні зв’язки.

Дуже важливо зібрати максимальну кількість доказів, що особа не могла перебувати у СЗЧ.

Наприклад:

Якщо військовий в полоні – підтвердження перебування в полоні від Національного інформаційного бюро або від Координаційного штабу; свідчення інших військових, які кажуть, що особа не дизертирувала; витяг з ЄРДР про кримінальне провадження, щодо зникнення безвісти військового;

Якщо військовий загинув у бою – сповіщення про загибель у бою.

Юрист Ілля Шиян наголошує, що можна використовувати й додаткові докази: «Додатковими доказами можуть бути недоліки акту службового розслідування (наприклад, свідчення осіб, які підтверджують СЗЧ військового – ідентичні і написані «під копірку», або до акту додана службова характеристика, яка складена у день «СЗЧ» особи, що може ставити під сумнів її чесність».

Разом з усіма зібраними доказами надсилається заява до військової частини, яка оголосила військового в СЗЧ, з вимогою добровільно скасувати Наказ про оголошення особи в СЗЧ.

Якщо після спливу 30 днів з моменту одержання заяви, військова частина самостійно не скасовує СЗЧ – подається адміністративний позов, щодо визнання протиправним та скасування Наказу про оголошення особи в СЗЧ. До позову додаємо усі зібрані докази, а також відповідь військової частини (якщо вона надійде).

«На всіх етапах справи важливо діяти оперативно й чітко дотримуватись строків та вимог, зазначених у законодавстві. Необхідно пам'ятати, що відновлення прав може зайняти час, тому моя порада – залишатися терплячим та наполегливим у своїх зусиллях», – резюмує Ілля Шиян.

Проєкт «Правова, консультаційна та інформаційна підтримка цивільного населення на сході України в умовах військового стану» реалізується за підтримки Федерального уряду Німеччини у межах програми

Civil Peace Service Ukraine – GIZ ZFD

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment