Курс валют в Україні: у Дніпрі масово скуповують долари – чи варто це робити

Курс долара в обмінних пунктах України стабілізувався після зниження минулого тижня. Єдина європейська валюта продовжує дешевшати.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на дані моніторингу ринку.

Станом на ранок 24 червня середній курс продажу долара в Україні не змінився – 40,85 гривні, курс євро впав на 10 копійок 44,05 гривні.

В обмінних пунктах купують долар у середньому по 40,35 гривні, євро по 43,35 гривні.

На міжбанку курс сьогодні перебуває на рівні 40,42-40,44 грн/долар (купівля-продаж) – зниження на 2 копійки порівняно із закриттям у попередній день.

Офіційний курс

Національний банк України знизив курс долара до гривні.

Офіційний курс на 24 червня 2024 року встановлено на такому рівні: 40,4478 грн за 1 долар (-0,0706 грн). Курс євро становитиме 43,2347 гривень за 1 євро (-0,1929 грн).

Ситуація на ринку

Курс долара знижується вже більше тижня після того, як 14 червня він досягнув максимуму в 40,69 грн/долар.

Статистика свідчить про зниження структурного дефіциту валюти. НБУ протягом тижня 17-21 червня 2024 року продав на міжбанківському валютному ринку 722,57 млн доларів, що на 19,5% менше, ніж тижнем раніше.

Продавати чи купувати валюту

На питання продавати чи купувати відповідають член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко та фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

Олександр Охріменко вважає, що найгірший зараз вибір – нічого не робити і "сидіти" на гривневих заощадження.

"Гривневі депозити – так, але краще в банках, які пропонують двозначні відсотки річних. Облігації внутрішньої державної позики ще вигідніші. Купівля валюти на довгострокову перспективу – так, але не по найвищому курсу. Однак це все можна робити у випадку, якщо ви підготувались, аби пережити холоди в умовах можливих відключень світла та опалення", – зазначив експерт.

Олег Пендзин повторив свою думку щодо вигідності наявних депозити під 14-15% річних, а також нових депозитів терміном на 3-4 місяці під відсоток, не нижчий за 12% річних.

"Валюта не дасть такого прибутку у короткостроковій перспективі, а депозити у гривні гарантовано перекриють інфляцію, в усякому разі на даний час", – аргументує експерт.

Андрій Шевчишин зауважив, що українці останнім часом купують багато валюти. У лідерах – Київ, де за п’ять місяців поточного року фізичні особи придбали 30% всієї готівкової валюти, це – 113,6 млн доларів. Столиця вчетверо випередила за цим показником будь-який інший регіон.

"Ще додатково 6% припало на Київську область – 22,9 млн доларів, – повідомив експерт. – На Львівську та Дніпропетровську області приходиться майже по 7,5% готівкового валютного попиту – 27,8 млн та 27,2 млн доларів відповідно. З лідерів попиту також можно виділити Харьківську область – 4,8% або 18 млн доларів. Гроші є, попит є".

Однак Андрій Шевчишин вважає, що купувати зараз валюту варто, коли курс знижується. І пам’ятати: це на цей момент не спосіб заробітку, а гарантоване збереження заощаджень у перспективі року і більше.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment