Президент підписав закон про збільшення виплат при ДТП: що він передбачає

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Цей документ замінить закон, який діяв з 2005 року, і передбачає суттєве збільшення виплат при дорожньо-транспортних пригодах. Законопроєкт №8300, має на меті поліпшити захист громадян, які постраждали в ДТП, але може також вплинути на вартість страхових полісів "автоцивілки".

Збільшення лімітів відповідальності

На сьогодні час ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю, становить 320 тисяч гривень на одного потерпілого. За шкоду, заподіяну майну потерпілих, ліміт становить 160 тисяч гривень на одну особу, але не більше 800 тисяч гривень на одну страхову подію.

З 1 січня 2025 року ліміти будуть збільшені до:

  • 500 тисяч гривень на одного потерпілого (5 млн гривень на одне ДТП) за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю.
  • 250 тисяч гривень на одного потерпілого (1,25 млн гривень на одне ДТП) за шкоду, заподіяну майну.

З 1 січня 2026 року (але не раніше скасування воєнного стану) суми будуть ще більше збільшені до:

  • 1 млн гривень на одного потерпілого та 20 млн гривень на одну страхову подію за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю.
  • 2 млн гривень на одну страхову подію за шкоду, заподіяну майну потерпілих осіб.

Протягом чотирьох років після року вступу України до ЄС ліміти поступово збільшаться до:

  • 52 млн гривень на одну особу та 258 млн гривень на одну страхову подію за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю.
  • 52 млн гривень на одну страхову подію за шкоду, заподіяну майну потерпілих осіб.

Вартість полісів автоцивілки

Підвищення лімітів відповідальності страховиків неминуче вплине на вартість полісів автоцивілки. Закон, зокрема, передбачає вільне ціноутворення, замість встановлення цін Моторним (транспортним) страховим бюро України. Це означає, що страхові компанії отримають право самостійно встановлювати ціни на кожен страховий продукт та для кожного клієнта індивідуально.

За словами начальника юридичного управління МТСБУ Романа Роменського, вільне ціноутворення розширить вибір для страхувальників та стимулюватиме компанії створювати оптимальні продукти під кожного клієнта. Це має призвести до більш конкурентного ринку страхових послуг і, можливо, до покращення якості страхових продуктів.

Інші положення закону

Новий закон запроваджує також швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до введення в дію закону. Виплати будуть здійснювати протягом 90 днів, що значно скоротить час очікування для потерпілих.

Крім того, закон розширює можливості використання європротоколу, що дозволяє оформити заяву про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції.

Новий закон також запроваджує порядок розрахунку розміру страхової виплати без урахування зносу транспортного засобу. Страхові виплати будуть здійснюватись у розмірі, необхідному для відновлення авто / мотоциклу тощо, що поліпшить умови для страхувальників та забезпечить більш справедливе відшкодування збитків.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment