Чи можуть ТЦ, кафе й магазини працювати під час повітряної тривоги: відповідь адвоката

Війна внесла корективи в повсякденне життя українців, зокрема й у роботу торгових центрів, кафе, магазинів та інших закладів. Одним із питань, яке турбує багатьох, є необхідність припинення роботи під час повітряних тривог. Чому не всі заклади закриваються під час повітряних тривог, чи зобов'язані вони це робити та чи існує відповідальність за недотримання таких вимог, розповів адвокат Євген Буліменко в коментарі для РБК-Україна.

Законодавчі вимоги щодо роботи закладів під час повітряної тривоги

За словами Євгена Буліменка, чинним законодавством України не передбачено особливих вимог до роботи ТЦ, магазинів чи кафе під час повітряної тривоги. Це означає, що немає прямого обов’язку припиняти діяльність під час тривоги.

Однак, суб’єкти господарювання, зокрема власники або орендарі закладів торгівлі, є суб’єктами забезпечення цивільного захисту і зобов’язані вживати заходів для створення безпечних умов для своїх працівників та клієнтів. Це включає організацію та здійснення заходів з евакуації працівників, майна та населення, яке перебуває на території закладу, відповідно до ст. 20 Кодексу цивільного захисту України.

Ст. 153 Кодексу законів про працю України передбачає обов’язок роботодавця забезпечити безпечні і нешкідливі умови праці. Роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, яка становить явну небезпеку для життя працівника або виконується в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці. У разі виникнення небезпечної ситуації працівник має право відмовитися від виконання роботи.

Чи зобов'язана адміністрація припиняти роботу під час тривоги?

Євген Буліменко пояснює, що хоча прямого обов’язку припиняти роботу закладів під час повітряної тривоги немає, суб’єкти господарювання зобов'язані розробити та затвердити план реагування на надзвичайні ситуації відповідно до ст. 130 Кодексу цивільного захисту України. Для суб’єктів господарювання з чисельністю працюючого персоналу 50 осіб і менше цей план може бути у формі інструкції щодо дій персоналу у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій.

Відповідальність за роботу під час тривоги

Українське законодавство не передбачає прямої відповідальності за роботу закладу під час повітряної тривоги, навіть якщо внаслідок цього загинули люди. Однак, суб’єкт господарювання може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону праці, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки. Це регулюється ст. 271 Кримінального кодексу України.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment