Росія стала менше використовувати ракети “Калібр”: у ВМС України пояснили причини

Ракети "Калібр" є одними з основних стратегічних озброєнь, які росія використовувала у війні з Україною. Однак останнім часом спостерігається значне зменшення використання цього виду зброї. В інтерв'ю для РБК-Україна речник ВМС України Дмитро Плетенчук пояснив причини такого явища та поділився думками щодо поточної ситуації.

Переміщення військово-морської бази

Однією з головних причин, чому росія менше використовує ракети "Калібр", є переміщення військово-морської бази до Новоросійська. Це створило певні логістичні проблеми. Ракети та системи заряджання залишилися в Криму, що ускладнило їхнє перезаряджання та використання.

Якщо їм і вдалося у Новоросійську обладнати перезаряджання підводних човнів ракетами, то залишаються питання, чи змогли вони почати завантажувати там ракети у надводні кораблі, – зазначив Плетенчук.

Адже, за його словами, для цього необхідно спеціальне обладнання, яке виявилося проблематичним для окупантів.

Логістичні труднощі

Переміщення бази до Новоросійська створило додаткові логістичні труднощі для російських військових. За словами Плетенчука, окупанти досить довго не могли вирішити проблему з обладнанням для перезаряджання ракет на надводних кораблях. Найімовірніше, що для підводних човнів вони змогли знайти рішення, але проблема з надводними кораблями залишається.

Останні три атаки, за винятком одного випадку в Миколаєві, були здійснені з підводних човнів. Це свідчить про те, що росіяни змогли організувати перезаряджання підводних човнів у Новоросійську, але при цьому не заходили в Крим.

Положення носіїв у Азовському морі

Водночас у ВМС України фіксують присутність трьох носіїв ракет "Калібр" в Азовському морі. Ці носії теоретично можуть працювати навіть з Каспійського моря, але ефективність цих ракет вже не така висока, як на початку повномасштабного вторгнення.

Українські захисники навчилися протидіяти ракетам "Калібр". Це значно знизило їхню ефективність та змусило російських військових змінити тактику використання цих озброєнь.

Комбіновані ракетні атаки

Росія використовує ракети "Калібр" переважно під час комбінованих ракетних атак. Це робиться для того, щоб перевантажити систему протиповітряної оборони України та досягти успіху за рахунок кількості випущених ракет.

Тоді у них, як вони вважають, можуть бути якісь шанси. Але як самостійний вид озброєння "Калібри" вже фактично не застосовуються, – підкреслив Плетенчук.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment