Демонтаж кафе-бару «HOME PARK» у Дніпрі: що вирішили після тривалого судового процесу

У серпні минулого літа у Дніпрі за рішенням міської влади було розібрано популярний кафе-бар «HOME PARK», що був на мальовничому майданчику у пару Шевченка. У соціальних мережах це набуло великого розголосу. Але законність демонтажу закладу підтверджено рішенням суду.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на міськраду Дніпра.

16.05.2022 р. між комунальним підприємством «Дніпровські активи» ДМР та фізичною особою-підприємцем був укладений договір про використання об’єктів благоустрою міста кафе-бару «HOME PARK» не за цільовим призначенням.

Після закінчення дії договору комунальне підприємство «Дніпровські активи» ДМР для припинення незаконної діяльності вручило припис кафе-бару «HOME PARK» про порушення та недоліки у сфері благоустрою.

У квітні 2023 року виконавчий комітет Дніпровської міської ради ухвалив рішення про демонтаж тимчасової споруди кафе-бару «HOME PARK».

Аби продовжити свою підприємницьку діяльність, представники «HOME PARK» звернулися до Кіровського районного суду м. Дніпра зі штучним позовом щодо визнання права власності на тимчасові споруди кафе-бар «HOME PARK». Ще один позов про скасування пунктів рішення та припису щодо демонтажу було подано до Київського окружного адміністративного суду.

Ухвалою Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 28.04.2023 було накладено арешт та заборонено вчиняти дії щодо відчуження та передачі іншим особам у власність чи користування, переміщення, вивезення, розбирання, перероблення, переобладнання споруд кафе-бару «HOME PARK».

Також відповідно до ухвали Київського окружного адміністративного суду від 05.05.2023 виконавчим органам та комунальним підприємствам Дніпровської міської ради заборонено вчиняти будь-які дії щодо демонтажу чи знесення тимчасових споруд кафе-бару «HOME PARK».

Не погодившись з ухвалами судів, виконавчий комітет Дніпровської міської ради подав апеляційні скарги. Суди апеляційної інстанції розглянули їх та скасували вищезазначені ухвали.

У подальшому рішенням Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 15.04.2024 було відмовлено власнику металоконструкцій, з яких складалася споруда кафе-бар «HOME PARK», у визнанні права власності на кафе-бар «HOME PARK».

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 26.01.2024 адміністративний позов орендатора кафе-бару «HOME PARK» задоволено та:- визнано протиправним та скасовано припис комунального підприємства «Дніпровські активи» Дніпровської міської ради від 12.04.2023 №3525Д;- визнано протиправним та скасовано рішення виконавчого комітету Дніпровської міської ради від 25.04.2023 № 3-25/4 «Про усунення наслідків порушень Правил благоустрою території міста» в частині пунктів № 5-17 Переліку тимчасових споруд та/або об’єктів сфери споживчого ринку, відпочинку та сфери послуг у місцях загального користування, що підлягають демонтажу, який є Додатком до цього рішення.

На це рішення виконавчий комітет Дніпровської міської ради подав апеляційну скаргу до Шостого апеляційного адміністративного суду. Відповідно до постанови апеляційного суду від 07.05.2024 року рішення Київського окружного адміністративного суду від 26.01.2024 скасовано, а у задоволенні позову представникам незаконного кафе-бару «HOME PARK» відмовлено.

У постанові суду йдеться: «Припис винесено КП «Дніпровські активи» Дніпровської міської ради у межах наданих повноважень, в порядку і у спосіб, встановлений рішеннями органу місцевого самоврядування та з метою з’ясування наявності/ відсутності у певного суб’єкта господарювання дозвільної документації або вжиття заходів по звільненню об’єктів благоустрою шляхом здійснення демонтажу власними силами у разі відсутності такої».

Після тривалого судового процесу всі дії Дніпровської міської ради щодо незаконної діяльності кафе-бару «HOME PARK» визнані законними.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment