Водіям самокатів та велосипедів в Україні загрожують чималі штрафи: які основні порушення та розміри стягнень

Велосипеди та самокати стали дуже популярними в Україні останнім часом. Проте часто люди, що ними користуються, забувають про те, що вони мають дотримуватися правил дорожнього руху. За їх невиконання загрожують чималі штрафи. Про основні порушення та штрафи для водіїв велосипедів та самокатів розповіло видання РБК-Україна.

Штрафи для велосипедистів

Водіям велосипедів, які порушують правила дорожнього руху, загрожує штраф у сумі 340 гривень. Якщо велосипедист перебуває в стані сп'яніння, розмір штрафу збільшується до 680 гривень.

За повторне порушення, а також за порушення ПДР, яке призвело до створення аварійної ситуації, сума штрафу становить 850 гривень. У другому випадку також можливе призначення громадських робіт на строк від 20 до 40 годин у якості покарання.

Правила для водії електросамокатів

Відповідно до законопроєкту №8172, підписаного президентом в березні 2023 року, для електросамокатів діють обмеження швидкісного режиму. А саме, легкий персональний електричний транспортний засіб – це транспорт з одним, двома, трьома чи чотирма колесами, оснащений електромотором потужністю до 1000 Вт і може рухатися зі швидкістю до 25 км/год;

Рух тротуарами на електросамокатах заборонений. Крім того, водії таких транспортних засобів мають дотримуватися таких правил:

  • рухатися проїзною частиною якомога правіше;
  • їздити в шоломі та використовувати інші засоби безпеки;
  • не керувати в стані сп'яніння;
  • використовувати світловідбивні елементи;
  • не перевозити пасажирів, якщо габарити транспорту цього не дозволяють;
  • не порушувати загальні ПДР для всіх водіїв.

Що стосується вікових обмежень, то для управління електросамокатом вони відсутні.

Штрафи для водіїв електросамокатів

Основні види порушень і передбачені за це штрафи:

  • рух на електросамокаті по тротуару – 850 гривень;
  • кермування в нетверезому стані – 17 000 гривень;
  • крадіжка моноколеса чи самоката – від 3 до 5 років обмеження чи позбавлення волі;
  • крадіжка, здійснена групою осіб – від 5 до 8 років обмеження чи позбавлення волі.

Крім того, водія електросамоката можуть засудити до позбавлення волі за порушення ПДР, що призвели до травмування пішоходів.

Разом з тим, за словами транспортного аналітика Олександра Гречка, електросамокатчиків в Україні карають недостатньо, і велика кількість порушень залишаються непокараними. Таких водіїв, на його думку, майже не контролюють, тому вони їздять, як заманеться.

"Діти до 14 років можуть їздити на велосипедах/самокатах по тротуарах. Усі, хто старшого віку, повинні користуватися дорогами чи велодоріжками. Але часто на тротуарах їздять і велосипеди, і самокати, які досить швидко їдуть і наражають на небезпеку пішоходів", – зазначив експерт.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment