Зростання цін улітку може стати більш стрімким: в НБУ назвали причини

В умовах війни Україна стикається зі складнощами у збереженні стабільності цін. Останнім часом ці процеси набувають нових рис, про що свідчать прогнози Національного банку України. Так, в НБУ розповіли про можливе прискорення зростання цін протягом літа, яке може виявитися значно швидшим, ніж очікувалося раніше.

У чому причина

За даними НБУ, у квітні споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця, склавши 3,2%. Проте фактичні темпи зростання цін виявилися нижчими, ніж передбачалося у прогнозі. Основні фактори, що вплинули на цю ситуацію, включають стрімке падіння цін на сирі продукти харчування. Це зумовлено, з одного боку, теплою погодою, яка сприяла врожаєві, а з іншого – здешевленням сировини через значні минулорічні врожаї. Також відзначається переорієнтація виробників на внутрішній ринок через блокаду західних кордонів.

Однак, НБУ попереджає, що в наступні місяці зростання цін може пришвидшитися через кілька факторів.

По-перше, очікується вичерпання ефектів більших врожаїв попереднього року та теплої погоди цього року, що позначиться на цінах на продукти харчування.

По-друге, передбачається збільшення витрат бізнесу на оплату праці, що може призвести до підвищення цін на товари та послуги.

І, нарешті, зростання адміністративної складової інфляції також може вплинути на загальний рівень цін.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment