Як дізнатися, що за вами стежать через камеру ноутбука: 3 головні ознаки

Злом веб-камери ноутбука – це поширена форма хакерства, яке загрожує користувачам серйозним порушенням конфіденційності. Якщо хакер отримає доступ до вашої веб-камери ноутбука, він без особливих зусиль шпигуватиме за вами та іншими людьми. Причому зробити це не так складно, адже шкідливе програмне забезпечення можна встановити на гаджет віддалено.

Які ознаки можуть свідчити про те, що хтось стежить за вами через камеру ноутбука, розповіли програмісти.

Дивна поведінка камери

Якщо це сучасна камера, то насторожити має те, що вона раптом починає обертатися і переміщатися в різних напрямках. Це відбувається, коли шахрай намагається найкраще спостерігати чи знімати відео під найзручнішим кутом.

Дивні файли на ноутбуці

Також можна помітити на пристрої невідомі файли. Коли хакер запише відзнятий матеріал через веб-камеру, цей матеріал буде збережений серед існуючих файлів вашого сховища. Тобто якщо подібний файл з'являється з нізвідки, це буде червоним попередженням.

Світіння індикатору камери

Якщо індикатор веб-камери ноутбука блимає або світиться без вашого відома, то хтось може контролювати його без вашої згоди. Ненормальне миготіння також може бути спричинено іншими програмами на ноутбуці або розширенням браузера, які працюють у фоновому режимі і використовують веб-камеру.

Фахівці попереджують, що шкідливе програмне забезпечення для стеження найчастіше проникає на ноутбук як звичайні програми. Найбільше це загрожує тим користувачам, які завантажують програми з незахищених веб-сайтів. Тому слід проявляти обережність та перевіряти наявність фонових програм ноутбука.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment