Де в Україні досі вивчають російську мову в школах: області

Станом на кінець 2023 року в Україні залишилося лише три школи, в яких російська мова викладається як окремий предмет. Так, у школах Харківської та Дніпропетровської областей учні досі вивчають російську мову.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови України Тарас Кремінь в ефірі Українського радіо, передає редакція сайту 056.

За його словами, це кілька закладів освіти – 45 класів та 768 дітей. Водночас, він зауважив, що ці дані були отримані на початку навчального року, тож, можливо, нині ситуація вже змінилась.

"Ця статистика є незначною. За останні два роки у 100 разів зменшилася кількість здобувачів освіти, які навчалися російською мовою або вивчали російську як окремий предмет. На всю Україну зараз залишається трохи менше тисячі таких учнів у кількох областях", – сказав Кремінь.

Він додав, що держава не бореться з російською мовою, а намагається утверджувати українську, аби вона була в кожному куточку України.

Кількість закладів загальної середньої освіти, в яких навчання відбувається винятково українською мовою, 2023 року становила 12 155 – 98,4%. Крім того, українською навчаються 3 834 708 учнів – 99,1%.

447 школярів (0,01%) навчаються російською мовою на рівні з державною. 2022/2023 навчального року таких було 1 362.

2022 року кількість учнів, які вивчали російську мову у школах, зменшилася більш ніж у 100 разів: від 454,8 тисячі у вересні 2021 року до близько 4 тисяч станом на 1 вересня 2022 року.

Протягом 2023/2024 н.р. ця кількість скоротилася ще уп'ятеро – до 768 учнів.

Російську мову продовжують викладати у трьох школах країни.

Загалом протягом попереднього навчального року на адресу мовного омбудсмена надійшло 27 звернень щодо порушення мовного законодавства в загальноосвітніх школах. З них 9 із Києва, 6 – із Дніпропетровської області, 4 – з Одеської, 3 – з Харківської, 2 – зі Львівської, по 1-му з Волинської, Житомирської та Миколаївської.

Якщо діти у школі активніше використовують державну мову, то за її межами цей відсоток є значно меншим. За результатами останнього опитування, лише 44% старшокласників із сіл і 36% з міст спілкуються винятково українською мовою в колі друзів.

Ці показники навіть нижчі за показники мови спілкування вдома. Проте 13% дітей із міст виявили схильність послуговуватися переважно російською мовою вдома та в колі друзів.

Дослідження 2022-го та 2023 років вказують на те, що показники використання української мови учнями / ученицями з-поміж внутрішньо переміщених осіб помітно нижчі за середні. Це пояснюється тим, що серед дітей-переселенців більшість – учні зі східних і південних регіонів, де домінувала російська мова.

Також залишається проблемою опанування деякими представниками нацменшин української мови. Зокрема, дослідження показало, що у школах міста Берегове на Закарпатті навчаються 648 дітей ромської національності, 645 з яких навчаються не ромською і не українською, а угорською мовою.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment