Чи є проходження ВЛК обов’язковим для всіх військовозобов’язаних: пояснення юриста

Українським законодавством передбачено, що військовозобов'язані мають пройти медкомісію для встановлення їхнього ступеня придатності до військової служби. Чи можуть чоловіки призовного віку відмовитися від ВЛК, розповіла фахівець із юридичних питань Діана Скумадчук.

Чи для всіх категорій обов'язкова медкомісія

В Україні з 4 травня буде офіційно скасовано статус "обмежено придатних" до військової служби. А після 18 травня чоловіки, які отримали такий статус, маються з'явитися в ТЦК для повторної медкомісії. Це потрібно зробити протягом 9 місяців.

За словами юристки, ті громадяни, які приписані до призовних ділянок або готуються до них приписуватися, зобов'язані проходити ВЛК для виявлення фізичних та психічних вад. Завдяки цьому держава зможе мобілізувати відповідну кількість осіб з урахуванням потреб армії та ситуації на фронті.

Проходження медогляду також обов'язкове для громадян, які призиваються на військову службу на заклик осіб з числа резервістів.

Фахівець наголошує, що під час дії воєнного стану ніхто не може відмовитися від проходження ВЛК – законодавством це не передбачено.

Відмова від ВЛК – яке покарання

Чоловікам, які отримали направлення на проходження медогляду, але відмовилися це зробити, загрожує адміністративна відповідальність. У такому разі доведеться сплатити штраф від 3400 до 5100 гривень.

Варто знати, що після 18 травня повторну ВЛК мають пройти не лише ті, кого раніше було визнано "обмежено придатними" (вони отримають статус "придатних" або "непридатних"). Це також стосується чоловіків, які отримали інвалідність другої та третьої групи після початку повномасштабної війни. Ті ж військовозобов'язані, які мають інвалідність першої групи, повторну перевірку проходити не будуть.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment