Штрафи за ухилення від мобілізації зростуть до майже 60 000 гривень: комітет ВР розглянув правки до законопроєкту

Правоохоронний комітет Верховної Ради України розглянув правки до другого читання законопроєкту №10379, яким передбачене збільшує штрафів за порушення закону про мобілізацію. Про це у своєму Телеграм-каналі повідомив народний депутат Максим Бужанський.

Що передбачає закон

Ініціатором законопроєкту став Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Документ наразі готують до другого читання у Верховній Раді.

Зокрема, ухваленням закону в уряді пропонують внести зміни до статті 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які регламентують відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку.

Планувалося, що законопроєкт набуде чинності 18 травня, разом із законом про мобілізацію. Однак зараз аналітики впевнені, що депутати не встигнуть проголосувати за проєкт закону в другому читанні до необхідної дати.

Згідно із документом, ТЦК зможуть виписувати штрафи за порушення законодавства про військовий обов’язок, оборону та мобілізацію без складання протоколу.

Як повідомив Максим Бужанський, у такому випадку адмінштраф має бути накладений протягом року, але не пізніше трьох місяців з моменту виявлення правопорушення. Крім того, штраф не можна буде виписати, якщо дані про призовника ТЦК зможе отримати самостійно через держреєстри.

Оскаржувати штрафи громадяни зможуть у судовому порядку.

Якими будуть нові штрафи

Штраф за порушення правил військового обліку:

  • у мирний час — від 3400 до 5100 грн;
  • у особливий період (і під час воєнного стану) — від 17000 до 25500 грн.

Штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Для громадян:

  • у мирний час — від 5100 до 8500 грн;
  • у особливий період (і воєнний стан) — від 17 000 до 25 500 грн.

Для юридичних осіб:

  • у мирний час — від 17000 до 34000 грн;
  • у особливий період (і під час воєнного стану) — від 34 000 до 59 500 грн.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment