Військовозобов’язаний, після уточнення своїх даних в ТЦК, має обов’язково пройти ВЛК

Військовозобов'язаний, після уточнення своїх даних в Територіальному центрі комплектації (ТЦК), має обов’язково пройти військово-лікарську комісію.

Про це розповів в ефірі КИЇВ24 адвокат Олег Мицик, пише УНІАН.

Він зазначив, що на сьогоднішній день в законі про мобілізацію написано про можливість оновлення анкетних даних шляхом їх подачі зокрема й за допомогою засобів зв’язку, он-лайн. Але після оновлення даних передбачено обов’язкове проходження ВЛК в 60-денний термін.

До речі, на сьогоднішній день не заборонено і є прямим обов’язком здійснити оновлення даних – особи повинні подати дані про себе, свій сімейний стан, свою освіту, хвороби тощо. А от наступний крок – це обов’язок пройти ВЛК. Й обов’язку пройти медичне обстеження ніхто не виключав, мова була про первинний етап – уточнення анкетних даних. Ініціатори норм в законі ймовірно уявляють так, що після отримання такої інформації (уточненої) зможуть належним чином викликати для проходження військово-лікарської комісії, – зауважив Мицик.

Він зазначив, що в законі передбачена, так звана заохочувальна норма для тих, хто добровільно з’явиться в ТЦК та пройде ВЛК.

Може бути прийнято рішення про вручення такій особі повідомлення – так звана повістка на відправку – на строк аж до двох місяців з моменту проходження ВЛК, – пояснив юрист.

Як зауважив Мицик, паралельно з законом про мобілізацію був внесений проект закону про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу про посилення відповідальності за не оновлення даних чи не прихід на ВЛК.

Цей закон (законопроект про відповідальність) розділили і він на сьогоднішній день пройшов лише перше читання і прийнятий за основу. Не факт, що він може не набути чинності раніше за закон про мобілізацію, до 18 травня. Оскільки ніяких перешкод в його прийнятті і швидкому введенню немає, – прокоментував Мицик.

За його словами, згідно з законопроектом статтею 210.1 пропонується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу до 51 тис грн за невиконання обов’язків.

Це про оновлення "кабінету", не з’явлення в ТЦК, не проходження медичного огляду. Одночасно ставиться питання про криміналізацію відмови від проходження ВЛК. Ну і прямо передбачена процедура позбавлення права на керування транспортним засобом… Думаю, що оце питання позбавлення спеціального права, ми його раніше осені, самої процедури і результатів не побачимо, – зауважив Мицик.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment