У Пенсійному фонді розповіли, як українці можуть збільшити розмір пенсії на понад 50 відсотків

Українці можуть отримувати пенсійні виплати у значно більшому розмірі, якщо оформлять їх пізніше. Що потрібно зробити, щоб отримувати суттєву надбавку до пенсії, пояснили у Пенсійному фонді, повідомляє Фокус.

Як підвищити розмір пенсії

Громадяни можуть відмовитися від виходу на пенсію в 60 років, що дозволить надалі отримувати вищі виплати. За кожен рік відстрочки належить надбавку до пенсії в розмірі 6%. При цьому враховуватимуться лише повні місяці роботи.

Особи, які після досягнення пенсійного віку вирішили продовжити працювати та отримувати пенсію пізніше, можуть розраховувати на вищі виплати, з урахуванням набутого стажу на момент звернення до ПФУ за призначенням пенсії.

Основний розмір пенсії в такому випадку збільшиться на:

  • 0,5% – за кожен повний місяць стажу в разі відстрочення на термін до 60 місяців;
  • 0,75% – за кожен повний місяць стажу в разі відстрочення на термін понад 60 місяців.

Тоді громадянин може отримати надбавку до пенсії в розмірі 6% за рік відстрочки, а за 6 років – в розмірі 54%. За неповний місяць роботи збільшення не буде.

Щоб пенсію призначили пізніше настання такого права, особі потрібно повідомити про це рішення ПФУ. Зробити це слід ще до досягнення пенсійного віку, інакше пенсію призначать автоматично – з наступного дня за днем після досягнення пенсійного віку.

Як зазначили у Пенсійному фонді, якщо особа продовжує працювати та не звертається із заявою про призначення пенсії, а паперову трудову книжку такої особи не оцифровано, вважатиметься, що вона вирішила вийти на пенсію пізніше.

Пенсію за віком з відстрочкою призначають після звернення особи до ПФУ з дня, який настає за останнім днем місяця, в якому було набуто повний місяць стажу. Умова – звернення має відбутися не пізніше 3 місяців після такого дня. У разі, якщо громадянин звернувся пізніше, пенсійні виплати призначать лише з дня звернення.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment