Заходи щодо ухилятнів: Кулеба заявив, що той, хто посидить за кордоном не буде отримувати послуги від України

У зв'язку з посиленням мобілізації, українським чоловікам за кордоном призупинять надання консульських послуг. Сьогодні закордонні підрозділи державного підприємства "Документ" перестали видавати готові документи. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що це справедливе рішення.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

МЗС вчора доручило вжити заходів щодо відновлення "справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном". Через це консульства у Польщі, Іспанії та Німеччині, які "тимчасову паузу в подачі документів від чоловіків мобілізаційного віку". Така заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації

"Захист прав та інтересів громадян України за кордоном завжди був і залишається пріоритетом МЗС. Водночас в умовах повномасштабної російської агресії головним пріоритетом є захист Батьківщини від знищення. Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна", – написав Кулеба у соцмережі X.

Він нагадав, що обовʼязок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію.

"Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, – то так це не працює. Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно", – висловився Кулеба.

За його словами, невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" та після набрання ним чинності.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment