ТОП-10 непотрібних ліків в українських аптеках: лікар розповів, які препарати насправді не працюють

В українських аптеках продають безліч препаратів, які насправді є "фуфломіцинами". Ці медикаменти нічого не лікують, не мають доведеної ефективності та не передбачені сучасними стандартами для лікування тих чи інших хвороб.

Про найбільш популярні з них розповів педіатр Дмитро Муштін в Instagram, пише РБК-Україна.

Противірусні препарати та інтерферони

Ці ліки виробники позиціонують як засоби для лікування та профілактики ГРВІ. Але вони жодним чином не здатні впливати на перебіг захворювання та запобігати можливим ускладненням. Винятком є озельтамівір, який застосовують при грипі.

Імуномодулятори

Це препарати, які нібито підвищують імунний захист організму. Насправді вони теж не працюють, як і противірусні.

Відхаркуючі та муколітики від кашлю

Ця група препаратів не має використовуватися для дітей до 4 років, оскільки ризик виникнення побічних реакцій перевищує можливий позитивний ефект. Через збільшення вироблення мокротиння дитині важко його відкашляти, тому стан може навіть погіршитися.

Протиалергічні препарати перед або після вакцинації, при ГРВІ

За словами лікаря, при підвищенні температури тіла та появі больових відчуттів рекомендовано ібупрофен або парацетамол. Навіть якщо у дитини й розвивається алергічна реакція, то ці препарати не допоможуть.

Протиалергічні (антигістамінні) препарати не призначаються під час застуди, вони не здатні полегшити носові симптоми або кашель у дітей із застудою, проте можуть спричинити побічні ефекти.

Деякі засоби для інгаляції

Неефективні інгаляції з мінеральними водами, содою, декасаном, ацц.

Сорбенти при атопічному дерматиті

Ці засоби не допомагають позбутися симптомів атопічного дерматиту, кропив'янки, а також є недієвими у складі "чудо-схем" лікування глистів.

Гомеопатія

Ця група препаратів неефективна при будь-якому захворюванні.

Но-шпа при підвищеній температурі

Пити но-шпу для зниження температури тіла не має сенсу, оскільки периферичний спазм судин викликаний механізмами, на які цей препарат не впливає.

Ноотропи, гліцини

Ці ліки нерідко призначають, щоб "дитина заговорила", "була спокійніше", "була активніше", "від гіпертонусу". Але вони не мають доказової ефективності.

Препарати при прорізуванні зубів

Не рекомендується гелі з місцевоанестезуючими речовинами у зв'язку з ризиком розвитку серйозних побічних ефектів. Безпечно полегшити стан дитини у таких випадках можуть лише ібупрофен або парацетамол.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment