Як мінування території України впливає на екологію

Українське суспільство пережило чимало кривавих війн. У кожній з них використовували жахливу зброю, якою нищили не лише найкращий цвіт нації, а й наше майбутнє – екологію держави.

Російсько-українська війна відрізняється особливою жорстокістю та мерзенністю. Наші вороги залишають по собі не лише тіла, а й «залізні пастки». Україна через російське військове вторгнення опинилася серед світових лідерів із забруднення території вибухонебезпечними предметами: з 2014 року постраждало 150−180 тис. кв. км, що становить 25−30% усієї території країни. А це означає, що українським саперам доведеться знешкоджуватимуть ворожі міни десятки років.

З кожних семи гектарів території України, один потребує розмінування

До повномасштабного вторгнення росіян 24 лютого 2022 року в Україні вже були небезпечної території, на яких знаходилися міни. За приблизними підрахунками Асоціації саперів України, на підконтрольній уряду України території Донецької та Луганської областей було близько 7 тисяч квадратних кілометрів території, що потребувала посиленої уваги саперів.

У світі існує така класична формула: рік війни – це 10 років розмінувань. Враховуючи, що військові дії у нас почалися не 24 лютого, а ще у 2014 році, то виходить дуже вагомий термін.

Тобто розмінування території України могло б тривати 80 років, проте слід пам'ятати про пріоритизацію розмінування. Спочатку – основні інфраструктурні об'єкти, далі – сільськогосподарські землі, а вже в кінці – важкодоступні землі.

Якщо використовувати вдалу модель протимінної діяльності й залучити достатню кількість донорських коштів, то, можливо, вдасться впоратись і за 10 років. Українська влада ж обіцяє максимально пришвидшити цей процес.

Державна служба з надзвичайних ситуацій з квітня розміновує території Київщини та Харківщини, проте повне розмінування цих областей може тривати понад два роки.

Міни руйнують не лише людські життя

Справедливо припустити, що збереження рідкісних українських видів флори та фауни було, мабуть, не у топі пріоритетів президента Путіна, коли він відправив військову техніку через кордон.

Людська та матеріальна ціна російського вторгнення в Україну добре задокументована. Але рідкісні види тварин і рослин також сильно постраждали від руйнівного використання окупантами зброї та протипіхотних мін.

Якщо у людей ще є шанс не натрапити на міну – звертати увагу на попереджувальні знаки, виїхати з небезпечних територій, то у тварин, які мешкають у лісах, такої можливості немає. Мешканцям лісу або не залишається, що їсти після вибухів, або немає де сховатися. І, на жаль, обидва варіанти мають плачевний кінець.

Проте територія лісу є однією з найбільш вразливих до мінування екосистем не лише через тварин. Коли відбувається детонування міни, майже одразу займається суха трава та деревина. Як наслідок, виникає лісова пожежа. Якщо загоряння не сталося, уламки потрапляють у дерева. Далі – корозія та отруєння рослинності.

Страждають й зони, у яких колись намагалися зберегти флору та фауну. Коли територія замінована, спеціалісти заповідних зон не мають доступу до заповідників. Процеси збереження території ускладнюються. Заповідник, обсипаний мінами, існує лише «на папері». З часом природоохоронна структура перестає існувати.

Міни псують й ґрунт. Фрагменти боєприпасів вивільняють у довкілля важкі метали – хром, цинк, залізо, мідь, ртуть.

Проте тяжкі метали це далеко не єдина проблема для людей, які живуть поруч із замінованими територіями. На цих землях неможливо вирощувати сільськогосподарські культури. Фермери змушені скорочувати площу оброблюваних земель. Це, своєю чергою, тисне на ресурси, виснажує землі.

Відновлення замінованих територій

Аби повністю розмінувати територію України знадобиться дуже багато зусиль і просто неймовірна сума, якщо говорити про кошти. За даними Асоціації саперів України, щоб розмінувати 200 тисяч кілометрів квадратних необхідно витратити щонайменше 500 мільярдів доларів.

Будь-яка країна самотужки таку ношу витримати не здатна. Так у довоєнному 2021 році ВВП України не сягнув і 200 мільярдів доларів. Відтак зробити українську землю безпечною можна буде лише залучивши чималу фінансову допомогу від міжнародних партнерів і донорів.

Проте українці, завдяки донатам через UNITED24, вже придбали найефективнішу у світі машину для розмінування вартістю 18 мільйонів гривень.

Якщо без фінансової допомоги з-за кордону Україна при розмінуванні не обійдеться, то з кадрами у нас усе гаразд. В Україні – багато підготовлених саперів, які тим більше кваліфікуються на гуманітарному розмінуванні.

До того ж в Україні є сапери з міжнародним досвідом, особливо якщо говорити про військових саперів. Українці встигли попрацювати в Лівані, Косово, та країнах Близького Сходу. Але основний людський ресурс з'явився в нашій країні через роботу на сході України.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment