Мобілізаційні зміни в Україні: знижено граничний вік, введено електронний кабінет та скасовано статус “обмежено придатний”

Сьогодні Зеленський підписав кілька законів щодо мобілізації в Україні. А саме про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років, електронний кабінет військовозобов'язаного та скасування статусу обмежено придатний.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Зниження мобілізаційного віку

Закон щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років Верховна рада схвалила у травні 2023 року. Згідно з пояснювальною запискою, донині на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни, яким до дня відправлення до військових частин виповнилося 18 років, та старші особи, що не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку.

Автори очікують, що реалізація закону унормує питання щодо поповнення мобілізаційного людського резерву шляхом взяття на військовий облік військовозобов’язаних громадян, які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників.

Електронний кабінет військовозобов'язаного

У картці відповідного законопроєкту №10062 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану".

За словами заступниці міністра оборони Катерини Чорногоренко, в кабінеті військовозобов’язаного буде можливість оновити дані без відвідування територіальних центрів комплектації і далі ці дані уже будуть використовувати ТЦК.

Це інформація про номери телефону, адреси електронної пошти, володіння іноземними мовами, дозвільні документи на виїзд з України, наявність посвідчення водія та права на володіння зброєю з інших державних реєстрів. Через електронний кабінет військовозобов'язаного збиратиметься інформація про результати медичного огляду та про участь у бойових діях. Персональні дані будуть вносити без згоди самої людини, крім інформації про членів сім'ї.

У Міністерстві оборони України заявили, що планують запустити електронний кабінет військовозобов'язаного у другому кварталі 2024 року. Там зазначили, що ухвалення законопроекту про електронний військовий облік розблокує цифровізацію української армії та дозволить їй діяти більш мобільно та ефективно як на полі бою, так і в тилу.

Доступ до реєстру мають Міноборони, Генштаб ЗСУ, СБУ та Служба зовнішньої розвідки як розпорядники, ТЦК та СП як органи ведення реєстру.

Скасування статусу "обмежено придатний"

Нардеп Железняк розповів, що статус обмежено придатний скасовано: чоловіки, які були визнані обмежено придатними, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд. Законопроєкт №10313, що передбачає такі зміни, був підтриманий депутатами 21 березня у другому читанні. Згідно з ним, чоловіки, які отримали висновок ВЛК про обмежену придатність, мають пройти повторний медогляд протягом дев’яти місяців після введення закону в дію.

Заступниця міністра оборони,Наталія Калмикова пояснила, що після цього переогляду обмежено придатних не буде. Військово-лікарська комісія не буде видавати такі висновки.

Калмикова також підкреслила, що ці зміни полегшать життя десяткам тисяч людей. Вона зауважила, що родичі військових і самі військовослужбовці надсилали звернення щодо цього питання, як до Міністерства оборони, так і до інших органів влади.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment