Трансплантація нирки у Дніпрі: кохання матері врятувало життя доньки

У Дніпрі провели надскладну операцію. 15-річній дівчині пересадили нирку від матері. Це перша трансплантація дитині, яку зробили в області.

Про це повідомив голова Дніпропетровської військової адміністрації Сергій Лисак.

Хірургічне втручання проводилось у Регіональному медичному центрі родинного здоров’я. Тривало майже сім годин. Одночасно спеціалісти працювали у двох операційних. Майже 30 наших лікарів та їхніх колег з «Охматдиту».

"Пересадку дівчинці зробили у п’ятницю. Сьогодні навідалися до неї. Почувається вона добре і вже будує плани на майбутнє. Власне, прогнози медиків оптимістичні. Так, необхідний час для відновлення та корегування терапії. Після – пацієнти зможуть повернутися до рідного Кривого Рогу. Додому, де вони не були більше чотирьох місяців. Саме стільки родина боролася за життя Каті", – розповів Лисак.

Дитину відвезли на лікування після того, як з'ясувалося, що її нирки непрацездатні. Пройшли купу обстежень, виснажливі процедури діалізу. Та зрештою перемогли. «Як Катя?»: перше, що спитала мати, оговтавшись від наркозу.

"Вдячний лікарям за такі дива! Юній героїні та її мамі – здоров'я", – зазначив Лисак.

Протягом життя Катя прийматиме імуносупресивні препарати і систематично приходитиме на планове обстеження. Її імунна система буде в зниженому статусі і їй доведеться ретельніше стежити за своїм здоров'ям. Але все це дрібниці порівняно з тим, що вона зможе жити.

Родинна пересадка нирки в усьому світі вважається пріоритетним методом лікування. Така пересадка, особливо близьких родичів, найефективніша

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment