До 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на 77% – ВООЗ

За даними нового дослідження, проведеного Всесвітньою організацією охорони здоров'я, протягом наступних 25 років очікується збільшення числа випадків раку у світі на 77%. У ВООЗ також повідомили, що в 2022 році на 10 видів раку припадало дві третини нових випадків і смертей у світі.

Що чекає на світ

За даними ВООЗ, рак легенів очолив список найпоширеніших типів у світі (2,5 млн нових випадків). На другому місці – рак молочної залози, колоректальний рак та рак передміхурової залози. Особливу увагу медики звернули на рак шийки матки, який залишається найпоширенішим у жінок у 25 країнах, особливо в регіонах Африки.

Директор Департаменту охорони здоров'я Бенте Міккельсен підкреслила нерівність у доступі до лікування раку, особливо у країнах з низьким рівнем доходу. Зазначається, що до 2050 року очікується 35 млн нових випадків раку. Ця ситуація відображатиме демографічні зміни в світі та зростання впливу факторів ризику, таких як тютюн, алкоголь, ожиріння та середовище.

Глобальне збільшення випадків раку матиме нерівномірний вплив на країни з різними рівнями розвитку, з тими, хто має менше ресурсів для боротьби з цією хворобою, несучи основне навантаження, – підкреслив доктор Фредді Брей, керівник відділу з нагляду за раком в Міжнародному агентстві з дослідження раку.

Онкологічні захворювання визначаються як особливо небезпечні через складність їх діагностики на ранніх стадіях, коли лікування може бути найефективнішим. Крім того, найбільше ракових хворих наразі виявляють у віці до 50 років, що є тривожним показником для глобального здоров'я.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment