Здорожчання долара: як пояснюють ситуацію в Україні

Національний банк України на четвер, 21 грудня, встановив офіційний курс долара до гривні на рівні 37,55 грн/дол. Порівняно з попереднім показником гривня послабилася на 23 копійки. Офіційний курс щодо євро на четвер встановлений на рівні 41,07 грн/євро, гривня послабилася на 15 копійок. Попри таку девальвацію гривні, ситуація на валютному ринку вважається нормальною, адже відповідно до задекларованих принципів НБУ, курс може коливатися в обидва боки.

Про це повідомив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук під час онлайн-заходу Центру економічної стратегії.

За його словами, в другій половині жовтня, в першій половині листопада на валютному ринку відбувалося достатньо сприятлива ситуація.

"Обсяги чистого попиту були на мінімумах за останні декілька місяців, і, відповідно до нашої стратегії, до задекларованих принципів проведення валютних інтервенцій в умовах керованої гнучкості, курс зміцнювався", — сказав Ніколайчук.

Він розповів, що ситуація почала розвертатися з другої половини листопада, коли чистий попит почав зростати, що продовжувалося і в грудні. Відповідно реагуючи на цю ситуацію, Нацбанк почав продавати більше валюти на ринку.

"Але водночас, відповідно до задекларованих принципів, ми почали дозволяти курсу послаблюватися. Ця ситуація для нас є абсолютно нормальною, ми декларували, що наші дії на ринку будуть адекватними до відповідної ситуації, і курс має коливатися в обидва боки", — сказав заступник голови Нацбанку.

Ніколайчук наголосив, що регулятор згладжує ці коливання, водночас дозволяючи курсу виступати коригуючим механізмом для валютного ринку і макроекономічних процесів.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment