Що робити, якщо авто застрягло взимку на безлюдній дорозі: як не замерзнути, чекаючи на допомогу

Під час дальньої подорожі на власному авто може трапитися безліч непередбачуваних ситуацій. Одна з них – коли авто раптово ламається і зупиняється у безлюдному місці. Тоді на допомогу доведеться чекати годинами, а в цей час є ризик дістати переохолодження та обмороження кінцівок. Щоб цього не сталося, варто дослухатися порад досвідчених водіїв.

Як уникнути неприємних наслідків для життя та здоров’я, якщо машина заглохла в безлюдному місці, пишуть Вікна.

Правило перше – не панікувати, оскільки паніка є ворогом швидкої реакції. Замість цього краще одразу зателефонувати рятувальникам і надіслати свої геодані близьким, поки телефон не розрядився.

Утеплення авто

Щоб не мерзнути під час очікування, варто спробувати утримати тепло в салоні авто. Для цього можна скористатись такими методами:

  • ізоляція всіх щілин у дверях за допомогою скотча та будь-якого паперу (серветки, туалетний папір, старі газети);
  • утеплення снігом – за допомогою саперної лопатки накидати сніг навколо машини так, щоб він дійшов до рівня двірного порогу, щоб холод не проникав через дно машини.

Як зігрітися самому

Коли машина вже може утримувати тепло, варто подбати про себе. Допоможуть такі способи:

  • прогрівання повітря в авто за допомогою свічок (але варто враховувати, що свічки забирають кисень, тому надовго їх запалювати не можна);
  • багаття – можна розвести багаття зі шматків деревини чи хмизу неподалік від машини, щоб висушити речі та взуття;
  • тепли пиття – у далеку дорогу варто брати з собою термос із гарячим чаєм (кава не рекомендується, адже вона звужує судини та сповільнює кровообіг);
  • додатковий одяг – використовувати все, що є, щоб зберегти тепло тіла: одяг, пледи, ковдри, навіть фольгу;
  • рухи – під час фізичної активності кров рухається судинами, що допомагає зігрітися, тому треба час від часу виходити з машини, ходити, присідати, розтирати руки і ноги;
  • додаткові методи обігріву – перцеві пластирі, термохімічні грілки, які теж варто брати з собою в авто взимку.

У жодному разі не рекомендується намагатися зігрітися алкоголем. Спиртне не має жодних зігрівальних функцій, натомість може зашкодити: під дією алкоголю є ризик заснути і втратити контроль над ситуацією.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment