“Якась комедія чи розіграш”: адвокат “оцінив” креатив українських поліцейських, які вигадали нову підставу для зупинки водіїв

Українське законодавство чітко регламентує підстави для зупинки водіїв представниками поліції, а також перевірки їхніх документів і поверхневого огляду.
Проте правоохоронці нерідко використовують "креативні" способи і причини для зупинки авто, які вигадують самі і які не передбачені законодавством. Про одну з таких схем розповів адвокат Роман Сімутін, пишуть Факти.
За словами Сімутіна, на його практиці був унікальний випадок, який здивував навіть його, досвідченого адвоката. Йому зателефонував клієнт та розповів, що поліцейські зупинили його авто і вимагають надати документи для перевірки по базі безвісти зниклих.

"Це, мабуть, якась комедія чи розіграш. Адже це не авто в розшуку спинили для перевірки по базі номерів чи моделей. По суті, зупинили водія, аби запитати чи він, не дай Боже, не загубився? Та й заодно перевірити його документи. А там уже як пощастить", – розповідає правозахисник.

Виходить, що поліція на рівному місці намагається "розвести" на протоколи, які, певно, потрібні їм для статистики. У результаті наслідки для водія можуть бути, наприклад, у вигляді надуманого штрафу за відмову від огляду на стан сп’яніння, якщо він необачно підпише документи.
Роман Сімутін радить водіям бути завжди "пильними і тверезими, як за кермом, так і думками". Також важливо запам'ятати 11 законних підстав для зупинки автомобіля та 6 законних підстав перевірки документів, які визначені ст.32 та ст.35 ЗУ "Про Національну поліцію".
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment