Рейтинг Тимошенко зріс вдвічі та продовжує рости

Соціологічне дослідження групи «Рейтинг» в рамках проекту «Портрети регіонів», яке проводилось з 16 листопада по 16 грудня і в ході якого було опитано близько 40000 респондентів (1600 в кожній області) є найбільш репрезентативним дослідженням останнього півріччя. Через велику кількість респондентів воно може вважатись таким, що дає найбільш точні цифри та доволі точно говорить нам про тенденції, які є в українському політичному житті країни та її регіонів.

Першою тенденцією є, звичайно, ріст передвиборчого рейтингу Юлії Володимирівни Тимошенко. За останній рік вона зробила динамічний стрибок із другої позиції у грудні 2017 року до лідера електоральних симпатій із рейтингом 20,8%. Рейтинг Юлії Володимирівни за рік зріс удвічі, в той час, як рейтинг Петра Порошенка удвічі впав, що пояснюється незадоволенням українцями соціально-економічною політикою, що впроваджується в країні. І хоча прихильники Президента зазначають, що за чинною Конституцією глава держави не відповідає за економіку і соціальну політику, але українці не бачать великої різниці між Порошенком і його протеже Гройсманом, тим більш Президент має найбільшу фракцію в Парламенті і має достатньо важелів для впливу на процеси в країні.

Якщо ж казати про інших учасників виборчих перегонів, то вони розмістились наступним чином: за В.Зеленського готові проголосувати 13,4%, П.Порошенка – 11,1%, Ю.Бойка – 9,6%, А.Гриценка – 7,8%, О.Ляшка – 6,6%, С.Вакарчука – 4,6%, Є.Мураєва – 4,5%, О.Шевченка – 4,2%. Рейтинг інших кандидатів – менше 3%

Окремо слід відмітити, що Петро Порошенко поки програє битву за друге місце кандидату-коміку Володимиру Зеленському, а рейтинг Анатолія Гриценко, який намагався довгий час відігравати роль третьої сили, балансуючи між Юлією Тимошенко і Петром Порошенком, просів і він займає четверту позицію. І як би він не намагався заявляти про об’єднання всіх «демократичних кандидатів» навколо своєї персони, але без підтримки Святослава Вакарчука і Романа Безсмертного шансів в нього на боротьбу хоча б за вихід у другий тур немає.

Петро Порошенко має найбільший «антирейтиг» (близько 50%), що доволі сильно ускладнює можливість перемоги у Президентських виборах вцілому. Адже доволі складно стати Президентом, якщо половина країни не хоче тебе бачити. Втім і такий варіант можливий.

«Умовно проросійські» кандидати Ю.Бойко і Є.Мураєв разом займають нішу в 14% – це відображає загальну питому вагу такого електорату в Україні, і поки ці кандидати не об’єднаються, сподіватись на вихід у другий тур Ю.Бойку не слід.

Моделювання другого туру президентських виборів серед усіх опитаних дало наступні результати: Ю.Тимошенко впевнено перемагає у парах з П.Порошенком (29% проти 15%) та Ю.Бойком (29% проти 16%). Також у неї вищий результат у парі з А.Гриценком (26% проти 21%) і майже рівні позиції у парі з В.Зеленським (25% проти 26%). Серед тих, хто має намір брати участь у голосуванні у першому турі, результати наступні: Ю.Тимошенко також упевнено лідирує у парах з П.Порошенком та Ю.Бойком (34% проти 18%), має перевагу у парі з А.Гриценком (30% проти 25%) та незначну з В.Зеленським (30% проти 29%). У той же час через те, що 20% українців досі не визначились зі своїм вибором, то говорити про впевнену перемогу Юлії Володимирівни ще завчасно і тому, ані їй, ані її команді не треба розслаблятись.

Ю.Тимошенко лідирує практично у всіх областях України за виключенням Донецької, Луганської та Харківської, де першу позицію посідає Ю.Бойко. На Львівщині вона поділяє лідерські позиції з П.Порошенком та А.Гриценком, на Івано-Франківщині – з О.Шевченком, на Миколаївщині – з В.Зеленським. Така підтримка говорить, що її меседжі зрозумілі і знаходять підтримку у кожного українця, незалежно від місця проживання та регіональної ознаки. Нарешті Україні вдалось позбутись регіоналізму в підтримці політиків. Не в останню чергу це відбулось за рахунок того, що політики стали озвучувати тези, які стосуються однаково кожного українця, не дивлячись на те, живе він в Одесі, Львові, Дніпрі чи Харкові. Слід констатувати, що «Новий Курс України» почули у кожному куточку України і він отримав підтримку серед українців.

 

Микола Мельник,

політичний експерт

Ще новини

Leave a Comment